“Het geeft me plezier” – Fatih is vrijwilliger bij de daklozenopvang

19 november 2021

Fatih Demirhan is softwaredeveloper van zijn vak en werkt bij de Rabobank. Maar op zondag kookt hij als vrijwilliger bij het Jansveld (eerder: Sleep Inn). Hij begrijpt niet dat andere mensen alleen geld geven. "Geld lost niets op, maar met vrijwilligerswerk maak je een verschil."

Hij woont nu vier jaar in Utrecht. Voor die tijd woonde hij op veel verschillende plekken, onder andere in Turkije, Duitsland, Singapore en de VS. Een paar maanden nadat hij hierheen was verhuisd, ontmoette hij iemand in een kroeg die zei dat hij bij het Jansveld werkte en dat ze daar altijd vrijwilligers nodig hadden. Fatih meldde zich direct aan.

Dit interview stond in Straatnieuws editie 14 2021. 

Schoonmaken en koken

Het enige probleem was dat hij helemaal geen Nederlands sprak, alleen Turks en Engels. “Nu werken er hier meer mensen die geen Nederlands spreken”, vertelt hij in vrij goed Nederlands. “Maar ik was de eerste. Ik dacht ook dat het goed zou zijn voor mijn Nederlands om hier te gaan werken.” Tijdens de coronacrisis leerde hij beter Nederlands spreken.

In het begin stond Fatih achter de bar in verschillende diensten. Er waren heel veel dingen te doen, zoals de was, de afwas, schoonmaken, drankjes en eten halen voor mensen. Maar door corona is er veel veranderd. “Er viel veel werk weg. Dus vond ik het een beetje saai en toen heb ik voorgesteld om te gaan koken. Ik houd van koken. Ik kook ook veel thuis, voor mijn vrienden, al is dat heel wat anders dan koken voor 40 mensen.”

Fatih kookt nu bijna elke zondag. “Ik heb altijd een thema. Bijvoorbeeld Amerikaans, Frans, Indiaas of een winterthema. En mensen vinden het lekker wat ik kook, dat is fijn.”

Zoveel als ik kan

Fatih vindt het belangrijk om iets terug te geven aan de gemeenschap. “Iedereen zegt wel van daklozen hebben een beter leven nodig, maar niemand doet iets. Dat vind ik onbegrijpelijk. Ik kan niet iedereen een huis geven, maar ik kan wel zoveel doen als ik kan.”

 

Hij ziet wel dat veel mensen geld geven. “Maar geld wordt vaak niet goed gebruikt en komt vaak op de verkeerde plek. Het lost de problemen niet op”, vindt hij.

Hier is het makkelijk

In Turkije deed Fatih ook al vrijwilligerswerk voor Syrische vluchtelingen. “Dat was moeilijker. Ik woonde in Ankara en ik moest er een week vrij voor nemen. Bovendien was het moeilijk om te zien hoe deze mensen leefden, in tenten zonder voorzieningen. Hier is het eigenlijk heel makkelijk.”

Des te minder begrijpt hij dat mensen alleen geld geven. “Het geld dat ik kan geven is veel minder waard dan wat ik kan doen als ik hier een aantal uur per week ben.” En dakloosheid is toch het grootste probleem hier, benadrukt Fatih, dus het ligt voor de hand om daarmee te helpen.

“Ik maak echt een verschil. En als iemand zegt dat ze het lekker vond wat ik heb gekookt en me bedankt, dan geeft dat mij echt voldoening. Veel meer dan mijn werk waarmee ik geld verdien voor een bank. Het geeft me plezier. Ik heb het idee dat ik iets belangrijks doe met mijn vrije tijd.”

Ook helpen in de opvang?

Wil je vrijwilliger worden? We zoeken meer vrijwilligers die kunnen helpen in de daklozenopvang!