“Ik dacht vaak: dat komt morgen wel.”

15 juni 2022

"Ik dacht vaak: 'dat komt morgen wel'. Maar op een gegeven moment is er geen morgen meer. Ergens ging een knop om: ik moet er nu wat van maken. Ik heb daarna veel stappen gezet en nu ben ik beheerder van de Noiz en zit ik op de Voiz Academie. Het vertrouwen dat ik kreeg op de Noiz heeft me daarbij geholpen."

Op de NoiZ kreeg ik weer vertrouwen in mezelf

Michael (28) werd net voor de Corona pandemie dakloos en kwam bij de NoiZ terecht: “Voor mijn ontwikkeling hebben de Corona-maatregelen positief uitgepakt. Doordat ik niet meer in de kroeg wat kon gaan drinken met vrienden, had ik meer tijd om aan mezelf te werken en te bedenken wat ik wil met mijn leven. Ik heb in die tijd ook veel met opvangmedewerker Harry gesproken. Hij is een soort oom voor mij geworden en gaf mij de spreekwoordelijke trap onder mijn hol die ik nodig had.”

Ik heb veel stappen gezet en nu ben ik beheerder van de Noiz en zit ik op de Voiz Academie. Het vertrouwen dat ik kreeg op de NoiZ heeft me daarbij geholpen. Tijdens mijn eerste avond op de Noiz had ik een gesprek met beheerder Mirsad. Die was hier ook ooit gast, en heeft de opleiding facilitair medewerker van de Voiz gedaan. Ik weet nog goed wat hij tegen me zei die avond: ‘jij kunt beheerder worden, dan kan je sneller uitstromen naar een woning en in opleiding bij de Voiz’. En echt alles is nu gebeurd.”

Ik geloof dat alles een reden heeft

Bij binnenkomst in de Noiz is Michael zijn baan na een proeftijd verloren. Zijn werkgever vindt zijn situatie ‘niet stabiel genoeg’. “Dat was echt jammer, maar ik geloof dat alles een reden heeft. Doordat ik mijn baan verloor kon ik beheerder op de Noiz worden. Ik werkte altijd in magazijnen, maar in dit werk kan ik veel meer betekenen.

De leerkrachten van de Voiz zijn toppers, zij komen zelf ook uit een lastige situatie. We hebben een heel leuke groep cursisten. Iedereen is open en luistert aandachtig naar elkaar. Al weet ik nu dat je eigen bagage het zwaarst weegt, als ik de verhalen van anderen hoor, heb ik het idee dat het bij mij allemaal wel meevalt.”

Ik had niet gedacht dat ik zo snel zo ver zou komen

Zijn stage loopt Michael als beheerder bij de NoiZ: “Wat ik leer bij de Voiz kan ik in de praktijk brengen op de NoiZ. Bijvoorbeeld het omgaan met mijn eigen bagage en communicatie met gasten. Als beheerder verzorg ik op de NoiZ de lunch, doe wek-rondes, zorg dat het goed gaat op de groep en hou het logboek bij.

Ik word nu opgeleid voor huishoudelijke dienst. Dan moet ik ook de financiën en de slaperslijst doen. Dat staat natuurlijk heel goed op mijn cv voor de toekomst. Sinds 2 weken deel ik via de Tussenvoorziening een woning met nog 2 anderen. Ik kan weer thuis komen wanneer ik wil, zelf koken, heerlijk! Ik had niet gedacht dat ik zo snel zo ver zou komen. Dat is super.”


Werken aan je toekomst?

Heb jij te maken gehad met dakloosheid, verslaving, schulden, psychiatrie of geweld? En wil je graag weer aan de slag in een betaalde baan of vrijwilligerswerk? De Voiz Academie biedt een veilige plek om in je eigen tempo stappen te zetten richting werk en/of leren.


Meer over de Voiz Academie