Milan is Regenboogmaatje: “Zelf ga ik ook met een grote glimlach naar huis.”

18 augustus 2021

Milan is Regenboogmaatje. Regenboogmaatjes bestaan sinds begin dit jaar. Dit project is gestart om de LHBTIQ+’ers in Utrecht die eenzaam zijn of een hulpvraag hebben op het gebied van LHBTIQ+ te voorzien van een Maatje.

“Hoi! Ik ben Milan, 24 jaar. Opgegroeid in Brabant en nu alweer enige tijd in Utrecht. Ik hou van contact met mensen en vind het leuk om anderen iets mee te kunnen geven. Ik ben enthousiast, spontaan, energiek en optimistisch. In mijn vrije tijd ga ik graag hardlopen, ben ik creatief bezig of in de natuur te vinden.”

“Ik ben sinds begin juni Regenboogmaatje van een bijzonder mooi mens dat soms worstelt met zijn genderidentiteit. Hij heeft erg weinig sociale contacten en het geeft me enorm veel voldoening om er voor hem te zijn.

Wat doe je dan precies?

We spreken wekelijks af, soms eens in de 2 weken. Vaak bij mijn Maatje thuis, maar we hebben bijvoorbeeld ook een middag gezwommen bij Kromme rijn. Ik vond het superleuk om met hem te zwemmen, samen lol te hebben en te zien hoe mijn Maatje glundert als we bijvoorbeeld een gek dansje doen.

Afgelopen week zat hij niet zo lekker in z’n vel en wilde de afspraak afzeggen. Ik ben toen júist langsgegaan. Het was heel mooi om te merken hoe hij opbloeit door ons contact. Ik ga dan zelf ook met een grote glimlach op mijn gezicht naar huis.

Een match

Na het kennismakingsgesprek met mijn Maatje twijfelde ik wel even; ben ik niet te druk en te enthousiast? Mijn Maatje is iets introverter dan ik. Maar juist daarom zijn we een goeie match. Mijn twijfels verdwenen al snel toen we daadwerkelijk gingen afspreken.

We hoeven niet altijd per se hele grootse dingen te doen, soms is een babbel ook al voldoende. Mijn Maatje waardeert mijn luisterende oor.

Ik vind het ook bijzonder dat hij door mij meer durft te praten over LHBT-zijn, we hebben hier goede gesprekken over die hem aan het denken zetten. Dat zegt hij zelf ook. Ik vind het fijn dat ik er ook op die manier voor hem kan zijn; niet iedereen in zijn omgeving heeft daar prettig op gereageerd, dus ik ben blij dat ik hem kan laten zien dat het ook anders kan.”

 

Wil jij ook een maatje voor iemand zijn? Bekijk dan de vrijwilligersvacature.

Heb je behoefte aan een Regenboogmaatje? Op deze pagina vind je meer informatie over regenboogmaatjes en aanmelden.

“Het geeft me zoveel voldoening als ik mijn Maatje zie lachen.”