Shiva over het maatjesproject: “Iemand verder helpen door samen iets leuks te doen”

2 augustus 2023

Maatjes zijn er voor mensen die behoefte hebben aan contact, omdat ze dit niet vanzelfsprekend hebben door omstandigheden. Bijvoorbeeld omdat ze dakloos zijn geweest, een verslaving hebben (gehad) of kampen met psychische problemen. Deze mensen kunnen een steuntje in de rug gebruiken bij het maken van contact, omdat ze vaak eenzaam zijn. Zou jij een maatje voor iemand willen zijn? We zijn hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Op zoek naar een goede klik

“Wij zoeken een vrijwilliger met wie ze leuke dingen kunnen gaan doen. Sporten of naar de bios bijvoorbeeld of gewoon een praatje.” Shiva Ramcharan is sinds 2 jaar begeleider van het maatjesproject. “Het mooiste moment vond ik dat een deelnemer die heel veel aan het Maatjesproject heeft gehad, nu zelf vrijwilliger is geworden. Daar word ik blij van.”

Shiva vertelt: “Samen met mijn collega’s doe ik intakes met zowel deelnemers als vrijwilligers en daarna maken we matches. We kijken daarbij goed naar waar de behoeftes liggen, zodat er een goede klik is tussen beide partijen. Ook evalueren we regelmatig met de vrijwilligers en deelnemers.”

Samen tegen eenzaamheid

Shiva ontmoet door zijn werk veel verschillende mensen. “Eenzaamheid kan iedereen overkomen en wordt een steeds groter probleem. Het is mooi dat we met dit project deze mensen een beetje kunnen helpen minder eenzaam te zijn.”

Vrijwilligers nodig 

Jammer genoeg kunnen we niet altijd iedereen gelijk helpen aan een maatje. Op het moment is er een flinke wachtlijst door een tekort aan vrijwilligers. We willen heel graag van deze wachtlijst af en nieuwe leuke matches maken.

Dus we zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om ongeveer 1 á 2 uur per week laagdrempelig iets te ondernemen met 1 van onze deelnemers. Je geeft je op voor ongeveer een half jaar. Wil je graag iets betekenen voor iemand met weinig contacten? Meld je aan! We hebben echt geen grote eisenlijst, zo lang je maar empathisch en betrokken kunt zijn.

Lijkt het je leuk om maatje te worden?

Meld je gelijk aan, of bekijk eerst de vacature voor maatjes.

 

Heb je misschien zelf behoefte aan een maatje?

Op deze pagina vind je alle informatie over maatjes in Utrecht.

Ja, ik wil maatje worden!

Ja, ik wil maatje worden!