Lees voor
Opvang voor dak- en thuisloze mensen met een LHBTIQ+ achtergrond- De Tussenvoorziening

LHBTIQ+ overbruggingsplekken

LHBTIQ+ overbruggingsplekken

In een klein groepspand in de stad Utrecht bieden wij vier veilige overbruggingsplekken voor (dreigend) dak- en thuislozen met een LHBTIQ+ achtergrond vanaf 18 jaar voor wie de reguliere opvang niet veilig is of voelt.


Cliënt aanmelden


Meer over de LHBTIQ+ overbruggingsplekken

De overbruggingsplekken bieden tijdelijke opvang voor (dreigend) dak- en thuislozen van 18 jaar of ouder met een LHBTIQ+-achtergrond. In een korte periode van 3 tot 6 maanden gaan we op zoek naar een passende vervolgplek. Deze periode duurt maximaal een jaar.

2 ervaren begeleiders met affiniteit en kennis van de LHBTIQ+-doelgroep nemen de begeleiding voor hun rekening. Er is op deze plek niet de hele dag een medewerker aanwezig. Wel is er 24-uurs telefonische bereikbaarheid.

Regenboogmaatje

De begeleiders kunnen een match maken voor onze gasten met een ‘regenboogmaatje’. Dat is een vrijwilliger met LHBTIQ achtergrond. Lees meer over de regenboogmaatjes.

Aanmelden voor de LHBTIQ+ overbruggingsplekken

Aanmelden voor de LHBTIQ+ overbruggingsplekken bij de Tussenvoorziening gaat via een verwijzer. Cliënten kunnen zich niet zelf aanmelden.

Eerst even overleg? Bel 030-2332286 (maandag-vrijdag van 9.30-12.30 uur).


Cliënt aanmelden


“Ik voel me hier goed. Ik voel me rustiger. Een plek voor mezelf waar ik me kan afsluiten als dat nodig is.”

Veelgestelde vragen over de overbruggingsplekken

Al langere tijd blijkt uit signalen en onderzoek van onder ander Movisie en Feantsa dat er behoefte is aan een specifiek aanbod voor mensen met een LHBTIQ-achtergrond.

Daarom zijn wij in 2020 gestart met betere samenwerking met onze collega-organisaties om zo veel mogelijk te voorkomen dat mensen in een situatie terechtkomen waarin zij zich niet veilig voelen. In 2021 zijn we gestart met een pilot van 4 overbruggingsplekken in ons ‘regenboogpand’. Inmiddels hebben de 4 plekken hun meerwaarde bewezen en maken zij deel uit van ons reguliere aanbod. Onze partnerorganisatie Lister heeft een logeerbed beschikbaar voor mensen met een LHBTIQ-achtergrond die een paar nachten moeten overbruggen.

Vind steun bij een regenboogmaatje
Het kan fijn zijn om iemand te hebben die er voor jou is. Regenboogmaatjes zijn er voor Utrechters van 18-60 die tot de LHBTIQ-groep behoren en daarnaast problemen hebben, zoals een psychiatrische diagnose, verslaving of dakloosheid.
Meer over de regenboogmaatjes en aanmelden.

COC
Het COC organiseert sociale activiteiten en biedt psychologische hulp als je daar behoefte aan hebt.

Stichting Prisma groep
De stichting Prisma groep heeft verschillende projecten die biculturele LHBTIQ+ ondersteunen.

Colored Qollective
Colored Qollective houdt o.a. maandelijkse bijeenkomsten en biedt gesprekken met ervaringsdeskundigen voor LHBTIQIA+ personen van kleur.

Transvisie
Transvisie zet zich in voor transgender mensen. Hier kun je terecht voor contact met ervaringsdeskundigen, informatie, belangenbehartiging.