Lees voor
Umah-Hai - De Tussenvoorziening

Umah-Hai

Umah-Hai

Een verslaving, ernstige psychische klachten en dakloosheid: soms stapelen de problemen zich op, en lukt het niet om er uit te komen. Umah-Hai biedt mensen met een verleden in de psychiatrie en/of verslavingszorg een tijdelijke woonomgeving en dagbesteding. Zo bouwen we samen aan een betere toekomst.

Vanaf 1 juli 2024 is Umah-Hai onderdeel van de Tussenvoorziening.

Meer over Umah-Hai

Umah-Hai is opgericht door cliënten. Meerdere keren een terugval krijgen, na opgenomen te zijn geweest: het overkwam 3 bevriende cliënten. Wat er volgens hen ontbrak? Voldoende structuur, ondersteuning, contacten en omzien naar elkaar. Zij dachten: “Dit kan anders”. Henny Zee besloot met 2 medecliënten in 2004 de woonwerkgemeenschap Umah-Hai op te richten. In juli 2024 fuseerde Umah-Hai met de Tussenvoorziening.

Umah-Hai betekent in het Dajaks ‘Groot familiehuis’. Je vindt zulke huizen in de Aziatische en Indiaanse culturen. Families of groepen mensen leven er met elkaar, werken op het land en staan dicht bij de natuur. Verbonden zijn met mens en samenleving is belangrijk in deze gemeenschappen. Umah-Hai geeft op eigen manier vorm aan deze traditie.

Ervaringskennis

Umah-Hai werkt op een unieke manier: een groot deel van de medewerkers heeft ervaringskennis. Dit betekent dat zij zelf ervaring hebben binnen de psychiatrie en/of verslavingszorg. Of naasten hebben met deze ervaring. Sommige medewerkers hebben een extra opleiding ervaringsdeskundigheid gedaan. Daardoor kunnen we nog beter herstelgericht werken.

Locaties

In Driebergen vind je 6 Umah-Hai woningen die dicht bij elkaar in de wijk liggen. In Doorn vind je 3 ruime Umah-Hai eengezinswoningen, allemaal in dezelfde straat.
Op al deze locaties hebben deelnemers een eigen kamer en zijn er gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken en de huiskamer. Iedere woning heeft een vaste huiscoach, dat is een begeleider. In het ene huis doen mensen veel samen, in het andere huis zijn mensen meer op zichzelf.

In Utrecht Terwijde zit het Hersteltrainingscentrum (HTC). Dit is een woonwerkgemeenschap voor 15 deelnemers. Hier krijgen deelnemers training op verschillende leefgebieden. Zo werken zij aan een gezond leven zonder middelengebruik.

Aanmelden voor Umah-Hai

Mensen die in aanmerking komen voor zorg en begeleiding van Umah-Hai hebben onderstaande indicatie nodig:

  • WMO Beschermd wonen
  • WLZ GGZ 1 t/m 3: voor HTC Utrecht en Driebergen/Doorn
  • WMO Beschermd thuis: voor Driebergen/Doorn
  • Maatwerkvoorzieningen ZOU (Zuid Oost Utrecht): voor Driebergen/Doorn

Aanmelden voor opvang en woonbegeleiding gaat via een verwijzer. Cliënten kunnen zich niet zelf aanmelden. Eerst even overleg? Bel 030-2332286 (maandag – vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur)

Vanaf 1 juli 2024 is Umah-Hai onderdeel van de Tussenvoorziening.


Cliënt aanmelden