Collega vertelt: Andy is buurtsportcoach

16 september 2024

In ‘Collega vertelt’ geven collega’s van de Tussenvoorziening je een kijkje in hun (werk)wereld. Andy is buurtsportcoach en helpt cliënten om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Hij vertelt over zijn drijfveren, de kracht van bewegen en de leukste werkdag tot nu toe.

Hé Andy, klopt het dat jij best een nieuw gezicht bent bij ons?

“Ja, dat klopt! Ik werk sinds een paar maanden bij de Tussenvoorziening. Ik heb hiervoor als woonbegeleider bij verschillende zorgorganisaties gewerkt.”

 

Wat doe je precies?

“Als buurtsportcoach zorg ik ervoor dat iedereen die wil sporten, dat ook kan doen. Waar een activerend begeleider helpt bij dagbesteding op verschillende gebieden, richt ik me helemaal op het stuk bewegen. Vaak begint dat met een gesprek, om te ontdekken waar iemand behoefte aan heeft. Ik begeleid mensen persoonlijk, zo ga ik bijvoorbeeld met ze zwemmen of naar de fitness. Ook zet ik nieuwe sportgroepen op en stel ik teams samen voor toernooien waarbij verschillende instellingen betrokken zijn. Bij de activiteiten die ik organiseer, zijn allemaal mensen met een rugzak. Dat iedereen een eigen verhaal heeft, maakt meedoen voor deelnemers laagdrempelig en zorgt voor sociale contacten.”

 

Wat viel je op tijdens je eerste paar maanden bij deze organisatie?

“Er hangt hier een relaxte sfeer en ik voelde me meteen welkom. Door een persoonlijk welkomstplan met kennismakingen, bezoeken en cursussen, leerde ik stapsgewijs mijn omgeving kennen. Dat maakte het overzichtelijk. Er wordt regelmatig even ingecheckt: hoe gaat het met je? Als er iets is, dan is er ruimte om dat te delen. Ik heb het gevoel dat ik word gezien.”

Andy voetbalt met twee collega's

Wat voor rol speelt sport en bewegen in jouw leven?

“Ik heb altijd met veel plezier gevoetbald en de opleidingen ‘sociaal pedagogisch werk’ en ‘sport en bewegen’ gevolgd. Ik krijg veel energie van mensen die hun leven willen veranderen, patronen willen doorbreken. In beweging zijn is daar een krachtig middel voor. Dat heb ik zelf ook ervaren toen ik door een wat mindere periode ging. Sport heeft mij toen veel geholpen. Het gaf me afleiding en een doel om naartoe te werken. Ik ben trots op de stappen die ik heb gezet en hoe ik eruit ben gekomen. Het is geweldig om hier nu in mijn werk met anderen mee bezig te zijn! Door het bieden van laagdrempelig sporten, kun je mensen weer in hun kracht zetten.”

 

Wat was de leukste werkdag tot nu toe?

“Ik moet gelijk denken aan de jeu de boules activiteit die ik pas ben gestart. De laatste keer was er een hele diverse groep aan deelnemers. Ondanks de verschillen in cultuur, leeftijd en achtergrond, hebben we zó hard gelachen met elkaar. Dat is waar je het voor doet: die verbinding. Daarnaast was het voor mij persoonlijk ook een leuk moment: het bewijs dat wat ik heb opgezet, een succes is.”

Wanneer ga jij met een goed gevoel naar huis na een dag werken?

“Ik voel me voldaan als ik met deelnemers heb gesport en het gevoel heb dat zij er iets aan hebben. Dat kan door een gesprek of met een luisterend oor, of door samen te lachen of gewoon even te bewegen. Als je niet lekker in je vel zit, helpt een activiteit soms om even niet aan je problemen te denken. Ook is het mooi om te zien hoe deelnemers met kleine stappen, grote vooruitgang in hun persoonlijke traject kunnen maken.”

 

Een van de kernwaarden van de Tussenvoorziening is innovatief zijn. Stel je zou alles kunnen uitvinden, wat zou je dan uitvinden?

“Als ik echt álles zou kunnen uitvinden? Hmm… dan zou ik een apparaat maken dat mensen helpt hun unieke krachten en talenten te ontdekken. Volgens mij heeft iedereen, ongeacht achtergrond of kwetsbaarheid, iets speciaals te bieden. Dan noem ik het De Krachtzoeker!”

Over sport en activering

De Tussenvoorziening biedt een gevarieerd en toegankelijk sportaanbod met als doel zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Daarnaast bieden we allerlei activiteiten aan, zoals samen eten, creatief bezig zijn, in contact komen met een maatje en meer.


Lees meer over activering en participatie