Begeleider bij Bolksbeek: “Met eerlijkheid bereik je het meest”

2 mei 2024

Wat heb je nodig als begeleider bij forensische zorglocatie Bolksbeek? Die vraag kunnen we aan de begeleider zelf stellen, maar veel beter nog aan iemand die begeleiding krijgt, zoals Richard. Zijn antwoord: “Inlevingsvermogen. Dat iemand helpt met de dingen op een rij zetten. En gewoon, een praatje maken.”

Richard woont nu een paar maanden bij Bolksbeek. Mensen die in aanraking zijn gekomen met politie en justitie oefenen hier om te gaan met vrijheden. Bij Bolksbeek is 24 uur per dag iemand aanwezig. Iedere cliënt werkt met een persoonlijk begeleider aan doelen en krijgt hulp van Stadsgeldbeheer. Forensische zorg is onderdeel van een straf of maatregel en is meestal door de rechter opgelegd.

Individueel begeleider – werken met doelen

Richard is blij met waar hij nu is, en dat komt ook door de begeleiding die hij krijgt. Met Arend Fennema, zijn individueel begeleider, werkt Richard aan doelen. Arend: “We hebben bepaald welke leefgebieden belangrijk voor Richard zijn. Denk aan: wonen, gezin, financiën en middelengebruik. Voor ieder leefgebied hebben we doelen bedacht en van daaruit gaan we dingen doen.”

Arend pakt ook veel regeldingen op. “Denk aan praktische dingen zoals een DigiD. En ik heb contact met ketenpartners en bijvoorbeeld de reclassering en Richards bewindvoerder.” Dat Arend veel van dit soort dingen oppakt, zorgt voor rust. “Dat zijn stressdingen voor mij, hoofdpijndingen”, vertelt Richard. “Dat het nu geregeld wordt geeft rust in mijn hoofd.”

Bolksbeek de Tussenvoorziening

Successen vieren

En nee, dat is niet altijd een vlekkeloos traject. Het is belangrijk om successen te vieren, vertelt Mos: “Een voorbeeld: iemand is het gewend om elke week opgepakt te worden en komt hier wonen. 9 maanden lang gaat het perfect, de 10e maand gaat het mis: diegene wordt gearresteerd voor het stelen van 6 blikjes bier. In het begin denk je: potverdorie, waarom is dit mis gelopen? Met die teleurstelling moet je om leren gaan. En het besef ontwikkelen: hij heeft hier wel 9 maanden rustig geleefd en aan zijn toekomst gewerkt. En, ook niet onbelangrijk in de forensische zorg: de cliënt is uit delict gebleven. Dát vieren we.”

“Je moet dingen ook los kunnen laten”, zegt Arend. “Als er een lastige situatie is, heeft niemand er wat aan als jij daar in het weekend wakker van ligt.” Dat betekent gelukkig niet dat Arend en Mos gevoelloos zijn voor bepaalde gebeurtenissen. “Er is laatst iemand weggegaan die zó zijn best deed, maar door zijn heftige verleden lukte het gewoon niet”, vertelt Mos. “Daar ben ik echt wel even doodziek van, dat ‘ie eruit klapt. Maar het was niet te voorkomen. Dat is confronterend, maar toch moet je doorgaan. Niks doen is geen optie.”

“Ik heb honderden mensen voorbij zien komen en bijna geen enkele nare herinnering”

Eerlijk en duidelijk

Van de 9 jaar dat Mos dit werk doet, zijn vooral de positieve dingen blijven hangen. “Er zijn moeilijke dagen, maar ook hele leuke. En over het algemeen houdt dat elkaar goed in evenwicht. Na 9 jaar vind ik dit nog steeds een heel leuke baan. Ik heb hier al honderden mensen voorbij zien komen en bijna geen enkele nare herinnering.”

Richard zei het al: als begeleider is het fijn als je je goed kunt inleven in iemand anders. “Je moet iemand ook op een nette manier de waarheid kunnen zeggen en kunnen begrenzen”, voegt Mos toe. “Ik denk dat je met eerlijkheid en duidelijkheid het meeste bereikt.”

Lees ook: