Richard: “Ik wil nu weleens leven zoals het hoort”

21 maart 2024

Een garagebox. Met aan de voorkant een kleine werkplaats en aan de achterkant een bed, een zelf in elkaar geknutseld gaspitje en een emmer met een plastic zak erin als wc. Lange tijd was dit Richards huis. Nu verblijft Richard bij Bolksbeek, een locatie voor forensische zorg. “Af en toe mis ik die plek, maar ik wil niet meer zo leven.”

Als we Richard spreken, in de huiskamer van Bolksbeek, komt hij net uit Amsterdam. Hij werkt als stoffeerder en heeft vandaag een vloer geëgaliseerd. Het was een goede dag. “Alleen het parkeren was moeilijk.” Als Richard na een werkdag thuiskomt, maakt hij vaak een praatje met de begeleiders en medebewoners. Even een kop koffie, samen koken of tv kijken. En dan naar zijn eigen kamer, met aan de muur een portret van André Hazes, naast de foto’s van zijn vrouw en kinderen.

Leven met de dag

Hoe anders was Richards leven een paar maanden terug. Hij was dakloos en verslaafd aan harddrugs. Verschillende dingen uit zijn verleden zijn er de oorzaak van, zegt hij er zelf over. En toen was daar de garagebox. Mensen die dakloos zijn of gebruiken, worden vaak heel creatief. Dat zien we vaker. Richard is daar een goed voorbeeld van. Hij sprokkelde van alles bij elkaar om de garagebox een beetje leefbaar te maken. Van accu’s van scootmobielen voor stroom tot een verbogen achterrekje van een fiets om op te koken. “Er waren geen regels, ik hoefde niet op een bepaalde tijd thuis te zijn en ik kreeg geen post. Ik leefde met de dag.”

Richard pleegde een delict. Daar ging zijn vrijheid. Als onderdeel van zijn straf kreeg hij forensische zorg opgelegd. Zo kwam Richard bij Bolksbeek terecht. Mensen die in aanraking zijn gekomen met politie en justitie oefenen hier om te gaan met vrijheden. Bij Bolksbeek is 24 uur een medewerker aanwezig die kan helpen bij praktische vragen. Iedere cliënt werkt met een persoonlijk begeleider aan doelen en krijgt hulp van Stadsgeldbeheer.

Richard verblijft bij Bolksbeek - De Tussenvoorziening

Rust in het hoofd

Richard is blij met waar hij nu is. “Ik ben hier nu 5 maanden en het bevalt heel goed. Mijn begeleider helpt me met bepaalde zaken: mondzorg bijvoorbeeld, of een scooter die van mijn naam af moet. Dat zijn stressdingen voor mij, hoofdpijndingen. Dat het nu geregeld wordt geeft rust in mijn hoofd.”

En het lukt om van de drugs af te blijven. Het drugsbeleid bij Bolksbeek is strikt: softdrugs en alcohol zijn in beperkte mate toegestaan, op harddrugsgebruik wordt gecontroleerd met willekeurige urinecontroles. “Op andere plekken waar ik was, mocht je gewoon drugs gebruiken. Als je het iedere dag voor je neus ziet gebeuren, is het heel moeilijk om zelf clean te blijven. Eén keer kun je nee zeggen, maar er komt een dag dat je wel meegaat. Ik vind het fijn dat er hier goed op gelet wordt.”

“Ik krijg deze kans maar één keer, ik wil het goed doen”

Zoals het hoort

De vraag hoe Richard zijn toekomst ziet, vindt hij een lastige. Hij leeft nog steeds met de dag. Maar één ding weet hij wel: “Ik weet nu wel genoeg van hoe het niet moet, laat mij maar eens leven zoals het hoort. Gewoon zoals elke normale burger leeft. Werken, je huur betalen, een zorgverzekering en een goede buur zijn.”

En de garagebox? “Die heb ik nog steeds! Hij zit tjokvol rotzooi, helemaal volgepropt met spullen om ooit te verkopen.” Maar, alles op z’n tijd. “Als ik hier nu weg zou gaan, gaat het fout. Liever blijf ik nog een jaar bij Bolksbeek. Ik krijg deze kans maar één keer, ik wil het goed doen.”

Forensische zorg

Forensische zorg is zorg voor mensen die in aanraking zijn gekomen met politie en justitie. Forensische zorg is onderdeel van een straf of maatregel en is meestal door de rechter opgelegd. Bij de Tussenvoorziening bieden we verschillende soorten forensische zorg.


Lees meer over forensische zorg