Einde koudweerregeling: drukke periode in de extra opvang

24 januari 2024

Op maandag 22 januari om 08.00 uur stopte de koudweerregeling (KWR). 2 weken lang was er in Utrecht extra opvang voor dakloze mensen. En dat was nodig: heel veel mensen maakten deze periode gebruik van de extra opvang.

De koudweerregeling

Normaal gesproken mag niet iedereen gebruik maken van de opvang. Toegang tot de opvang loopt via het Stadsteam. Dit geldt niet tijdens de KWR, een regeling vanuit de gemeente. Zodra de gevoelstemperatuur onder de 0 graden zakt en de KWR ingaat, mag iedereen gebruik maken van de opvang. Dit is om gezondheidsschade door de kou te voorkomen.

Om iedereen een slaapplek te bieden, zijn er tijdens de KWR 2 extra opvanglocaties in Utrecht. Mensen kunnen terecht op de Stadsbrug en aan de Zeehaenkade.

Drukte in de opvang

De laatste KWR startte op vrijdag 5 januari. Tot maandag 22 januari maakten in totaal 267 mensen gebruik van de extra opvang. Dat is in 2 weken tijd meer dan voorheen in 6 maanden. Tussen november 2019 en april 2020, vóór de coronaperiode, kwamen er niet meer dan 214 unieke personen bij de KWR in beeld.

De afgelopen KWR-periode zijn er op de opvanglocaties extra bedden neergezet. Ook zijn gasten doorverwezen naar hotelkamers. Omdat zoveel meer mensen zich bij de opvang melden, kijken we samen met ketenpartners opnieuw naar de werkafspraken tijdens de KWR. We blijven ons uiterste best doen om iedereen die zich tijdens de KWR meldt, een plek te bieden.

In de opvang kun je niet wonen

We zien dat steeds meer mensen zich bij de opvang melden. En niet alleen tijdens de KWR: het aantal gasten in de reguliere opvang stijgt de laatste jaren. Na corona zijn er aan de Biltstraat 49 plekken bijgekomen voor opvang van reguliere dakloze mensen. En op de Stadsbrug zijn 45 plekken continu bezet. Hier verblijven dakloze EU-burgers, maar ook dakloze mensen voor wie op de andere locaties geen plek is.

De druk op de opvang is groot. En daar maken we ons zorgen over. Het is ons doel om zoveel mogelijk mensen onderdak te bieden, koud weer of niet. Maar in op de opvang kun je niet wonen. De échte oplossing: voldoende woningen. Maar die zijn er te weinig. En zonder woningen is doorstromen vanuit de maatschappelijke opvang moeilijk.

Wat we nodig hebben is een aanpak om de druk op de opvang structureel te verminderen. En, als er geen woningen zijn, andere mogelijkheden om mensen onderdak te geven. Denk aan een project als Onder de Pannen, of Housing First. Hier werken we, samen met de gemeente en andere partijen, keihard aan. Want we geloven nog steeds dat het kan: een einde aan dakloosheid. Daar strijden we voor.

24/01 UPDATE: van vrijdag 26 januari 18.00 uur tot maandag 29 januari 08.00 uur treedt de KWR weer in werking.