Lees voor
Housing First | De Tussenvoorziening

Housing First

Housing First

De naam ‘Housing First’ zegt het al: eerst een woning, dan aan jezelf werken. En dat blijkt te werken: Housing First houdt mensen die al langere tijd dakloos zijn en veel problemen hebben, van de straat. De Tussenvoorziening biedt deze vorm van begeleid wonen in Utrecht en Amersfoort.


Aanmelden cliënt


Meer over Housing First

Housing First is een vorm van begeleid wonen waarbij de cliënt eerst een woning krijgt. Andere problemen, bijvoorbeeld rondom geld of sociale problemen, worden daarna samen met de begeleiding opgepakt.

De woningen van Housing First liggen gewoon in de wijk. We werken samen met woningbouwcorporaties om passende woonruimte te vinden. Als de begeleiding ophoudt, kan de cliënt in de eigen woning blijven wonen.

Voor wie is Housing First?

Housing First is voor mannen en vrouwen ouder dan 23 jaar die al vaker een begeleid wonen traject hebben doorlopen en elke keer weer terugvallen in dakloosheid. Ze zijn dus al heel lang in begeleiding en toch lukt het niet om het leven stabiel te krijgen.

Housing First heeft 3 voorwaarden:

  • Leven als een goede buur: geen overlast geven.
  • De huur op tijd betalen.
  • Begeleiding accepteren.

Verplicht budgetbeheer

Om bij De Tussenvoorziening via Housing First te wonen, moet de cliënt in budgetbeheer. Dat betekent dat wij een rekening voor de cliënt openen waarop de inkomsten worden gestort. Hiervan betalen wij de vaste lasten, zoals de huur, energie en zorgverzekering. Als dat nodig is, wordt budgetbeheer gedaan door onze collega’s van Stadsgeldbeheer.

Hoe ziet begeleiding bij Housing First er uit?

De begeleiding van Housing First is ambulant: de begeleider komt aan huis. We begeleiden intensief, met een lange adem en laten pas los als dat kan.

"Ik was zelf het probleem en de oplossing."

Aanmelden voor Housing First

Aanmelden voor Housing First bij de Tussenvoorziening gaat via een verwijzer. Cliënten kunnen zich niet zelf aanmelden. Voor Housing First is een wachtlijst. Bekijk de wachttijden.

Eerst even overleg? Bel 030-2332286 (maandag-vrijdag van 9.30-12.30 uur).


Cliënt aanmelden


Milad is begeleider bij team Housing First

‘Waarom gaan die daklozen niet werken, dacht ik altijd. Maar er zit veel leed achter dakloos zijn. Er speelt vaak van alles, zoals scheiding, verslaving, ontslag en autisme. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Het is prachtig om deze mensen bij te staan, ik merk ook dat ik er goed in ben. Al mijn collega’s hebben hun eigen begeleidingsstijl. Ik ben de buddy en de creatieveling. We worden gekoppeld aan bewoners bij wie onze aanpak past.’


Lees het verhaal van MiladVeelgestelde vragen over Housing First

Door het woningentekort is Housing First nu nog alleen voor die mensen die al vaker een begeleid wonen traject hebben doorlopen en elke keer weer terugvallen in dakloosheid. Iemand die net dakloos wordt, komt niet in aanmerking voor Housing First. Kijk in plaats daarvan eens bij begeleid wonen.

Housing First kan met de volgende indicaties: Beschermd Thuis (Utrecht) WLZ (zie langdurige zorg). In Amersfoort valt Housing First onder ambulante begeleiding.

De verwijzer vraagt deze indicatie aan. Hoe dit gaat, verschilt per gemeente.

Ga voor meer informatie over het concept ‘Housing First’ naar de website van Housing First Nederland.

10 jaar Housing First Utrecht

“Bij de Sleep Inn hoorde ik over Housing First. Die combinatie van een woning en begeleiding vond ik wel wat. Daarom ben ik op de wachtlijst gezet. Intussen zag ik ook in dat ik zélf het probleem was.

Nu heb ik mijn leven weer op de rit. Daar hebben mijn begeleiders echt voor gezorgd. Zo ging ik na 15 jaar weer naar de tandarts. Eerder kon dat niet, want daar had ik geen geld voor.”

Lees het verhaal van Arlo