Nieuwe EO-serie Welkom in… Containerdorp

2 november 2021

De EO heeft afgelopen maanden bij onze Skaeve Huse in Utrecht, maar ook in Eindhoven, Dordrecht en Hilversum diverse bewoners gevolgd. Het resultaat is in een nieuwe serie die woensdag 3 november voor het eerst wordt uitgezonden.

In de nieuwe EO-serie “Welkom in…Containerdorp” dompelt presentator en voormalig politieman Dwight van van de Vijver zich een jaar lang onder in de wereld van bewoners van Skaeve Huse. De kijker maakt kennis met onder andere drie Utrechtse bewoners en nog vele anderen. Met de één kan Dwight in een rustig gesprek kennismaken, terwijl een ander amper verstaanbaar is door drugsgebruik en weer een ander wordt door de politie geboeid wordt afgevoerd vanwege een uit de hand gelopen binnen-barbecue.

Allemaal een eigen geschiedenis

‘Dit programma heeft mij veranderd.’ geeft Dwight aan. ‘Wij noemen bewoners van zogeheten containerdorpen overlastgevers, maar we kennen hun persoonlijke verhalen niet. Vroeger ben ik best veroordelend geweest over dit soort mensen. Nu schaam ik me daarvoor.’

In de loop van het jaar loopt hij mee in het dagelijks leven van de bewoners en leert hen steeds beter kennen. Hij ontdekt dat de bewoners van Skaeve Huse allemaal al hun eigen geschiedenis hebben met veel achterliggende problematiek, zoals drank- en drugsgebruik, psychische problemen of geweld. Dat verklaart veel van hun gedrag.  Tussen alle problemen in de serie is ook veel liefde te zien. Zo is er een bijzondere band tussen twee bewoners die samenwonen, is er rouw om het verlies van dierbaren en wordt het leven gevierd.

Stigma

Regelmatig ziet de kijker Dwight ook reflecteren. “In Nederland heerst het stigma dat je niet zoals deze mensen hoeft te leven. Dat dacht ik vroeger ook, maar ik heb nu gezien dat je binnen drie maanden je huis en familie kwijt kan raken en de ellende zich opstapelt.” In de serie wordt in alle kwetsbaarheid de realiteit van het leven zichtbaar.

De Tussenvoorziening wilde graag meewerken aan de productie in de hoop dat kijkers meer begrip krijgen voor bewoners van Skaeve Huse en deze woonvorm. In ‘Welkom in… Containerdorp’ maken kijkers kennis met mensen die ze anders misschien liever negeren.

Kijk!

Vanaf woensdagavond 3 november is de serie te zien serie ‘ Welkom in…containerdorp’ te zien op NPO1 om 21.30 uur.

Lees ook: