Wethouder Linda Voortman bezoekt de Voiz Academie

28 oktober 2021

Vandaag bezocht Linda Voortman, wethouder werk & inkomen, de Voiz Academie. De Voiz is onze plek met opleidingsmogelijkheden voor mensen met dak- en thuisloosheid en andere ontwrichtende levenservaring. Voortman volgde een les van de opleiding tot facilitair medewerker en ging in gesprek met de 20 mbo-studenten. Voortman: “Ik proef de motivatie in de groep.”

“De Voiz maakt je een ander mens”

De Voiz Academie is in januari dit jaar gestart als tussenstap voor mensen met een kwetsbaarheid op weg naar werk en opleiding. Met trots deelden we de eerste resultaten van De Voiz. Resultaten die niet alleen in cijfers uit te drukken zijn. Zoals een deelnemer het verwoordde: “De Voiz maakt je een ander mens.”

Van “zie je wel het lukt me niet” naar “ik kan het wél”.

Afgelopen jaren zagen we onze (ex)cliënten worstelen als zij een stap naar opleiding of werk wilden zetten. Binnen reguliere opleidingen was geen ruimte voor tijdelijke terugval. Hierdoor vielen cliënten uit en liep hun zelfvertrouwen (weer) een deuk op. Er was een tussenstap nodig van ‘zie je wel het lukt me niet’ naar ‘ik kan het wél’.

De Voiz biedt die tussenstap. Een van de aanwezigen vertelt hierover: “Je start niet makkelijk zomaar een opleiding ergens. Je weet niet met wie je studeert en of je daar wel bij past. Hier heeft iedereen levenservaring. We zijn allemaal aan het groeien, je kunt daar grappen over maken en je hebt aan een half woord genoeg.”

Resultaten

De eerste lichting van 20 deelnemers startte in januari 2021 met het voortraject van De Voiz. In september 2021 startte de MBO-2 opleiding facilitaire dienstverlening met 21 deelnemers. De deelnemers werden aangemeld door de Tussenvoorziening, Leger des Heils, WIJ3.0, Lister, Dock, Buurtteams, Emmaus Haarzuilens en Umah-hai.

Van de 20 deelnemers aan het voortraject hebben 15 deelnemers hun certificaat behaald. 7 van hen zijn doorgestroomd naar de MBO-2 opleiding facilitaire dienstverlening, 1 deelnemer is doorgestroomd naar de MBO-4 opleiding sociaal begeleider met ervaringsdeskundigheid en heeft een betaalde baan.

Het werkbezoek startte met een presentatie door onze bestuurder Jules van Dam, beleidsmedewerker Marry Mos en coördinator Sandra Zorge over de Voiz en de behaalde resultaten. Voortman ging in gesprek met een aantal samenwerkingspartners van de Voiz: Lister,  Dock, WIJ 3.0 en ROC Midden Nederland.

Nieuw voortraject start in januari

In januari starten we weer met het voortraject van de Voiz. Is een cliënt van jou toe aan een volgende stap? Aanmelden kan nog tot 15 november. We komen graag met je in gesprek!