Markus bouwt zijn leven weer op in een woon-werkgemeenschap van Emmaus

6 februari 2024

Dit interview is vindbaar op internet, en daar is Markus (47) blij mee, ook al staan er best heftige dingen over hem in. Misschien lezen zijn kinderen het, en zien ze dat het goed met hem gaat. Zelf heeft hij hen al 10 jaar niet gezien.

We zitten in de woonkamer. Aan de lange tafel eten de bewoners 3 keer per dag een maaltijd, in de voorkamer kijken de bewoners van woon-werkgemeenschap Emmaus Haarzuilens vooral televisie. “Het journaal om 8 uur met een bakkie thee”, zegt Markus. Een van de oudere bewoners maakt meestal de dienst uit met de afstandsbediening. Bij mooi weer zitten ze op het terras met uitzicht op de bosrijke omgeving. Zelf is hij er nu 5 en een half jaar.

“Ik ben hier gekomen met een hele grote rugzak met allemaal minnetjes. Ik had 100.000 euro schulden, door de verkoop van mijn woning. Dat moest omdat we gingen scheiden, en dat kwam weer doordat ik aan de drugs was. Mijn familie wilde me niet meer zien.” Na de scheiding in 2011 probeerde hij “springend en struikelend” door het leven te komen.

Tip: in de podcastserie ‘Een rugzak vol verhalen‘ hoor je Markus zelf vertellen over zijn ervaring met dakloosheid.    

Naar beste kunnen

Pas in 2018 wist hij de weg naar de opvang te vinden en kwam al vrij snel bij Emmaus Haarzuilens, een woon-werkgemeenschap met kringloopbedrijf, die sinds 1966 onderdak biedt aan mensen en hen de kans biedt hun leven weer op de rails te krijgen. Wie bij Emmaus komt, maakt een ontwikkelplan waarin bijvoorbeeld schuldhulp en therapie staan maar ook dingen als sporten, socialiseren, een taal leren. De kosten daarvoor en nodige begeleiding regelt Emmaus. Ook kost, inwoning en wat zakgeld zijn inbegrepen, evenals een uitstroompremie wanneer je klaar bent voor de volgende stap.

Markus heeft zijn schulden onlangs helemaal afbetaald, en EMDR-therapie hielp hem van zware ptss-gerelateerde klachten af die stamden uit zijn vroege jeugd. Hij is niet meer zo op zijn hoede en bovendien kan hij zijn energie hier gerichter inzetten. “Ik werk graag en hard, hou van sjouwen. Ik ga vroeg naar bed en sta ’s ochtends meteen aan: wat gaan we doen?”


Naast zijn werk heeft Markus ook kortgeleden de mbo-2-opleiding facilitaire dienstverlening afgerond. Aan de Voiz Academie, een initiatief van de Tussenvoorziening voor mensen die levensontwrichtende omstandigheden hebben meegemaakt. “Na al die drugs en drank wist ik niet of ik goed kon leren, maar ik ben cum laude geslaagd.”