24-uursopvang voor daklozen in Utrecht
24-uursopvang voor daklozen in Utrecht
Als iemand dakloos raakt, is het niet makkelijk om weer een huis te vinden in de regio Utrecht. Als het niet lukt om een veilige slaapplek te vinden, is er de 24-uursopvang. In de 24-uursopvang zijn onze gasten dag en nacht welkom. Ze slapen op een gedeelde of een eigen kamer. De opvang van de Tussenvoorziening is er voor volwassenen met binding aan de regio Utrecht.
Ben je dakloos en heb je een slaapplaats nodig?
De aanmelding voor daklozenopvang in Utrecht gaat via Stadsteam Back Up. Zij helpen je met een slaapplek en het regelen van praktische zaken.
Meer over 24-uursopvang
De Tussenvoorziening heeft in Utrecht 3 opvanglocaties waar onze gasten 24 uur per dag kunnen blijven. In de opvang is altijd een opvangmedewerker of beheerder aanwezig en vaak zijn er ook vrijwilligers die koken, een spelletje spelen of een praatje maken. Als het koud is opent een 4e opvanglocatie die alleen tijdens de koudweer-regeling open is.
Rust en ritme
In de opvang vinden onze gasten een veilige plek om te slapen, eten en verblijven. Zo ontstaat er langzaam weer rust en ritme in iemands leven. Daardoor wordt het mogelijk om weer te werken aan de toekomst. De opvang is geen eindpunt, maar een plek waar onze gasten stappen zetten op weg naar herstel.
Begeleiding
Iedere gast krijgt een begeleider van Stadsteam Back Up of een andere organisatie. Samen met hun begeleider maken zij een plan voor de toekomst. Een belangrijk doel is het stabiel maken en verbeteren van de leefomstandigheden. Bijvoorbeeld door een dag- en nachtritme aan te houden. Wij helpen onze gasten bij het uitvoeren van hun plan.
Dag-invulling
We vinden het belangrijk dat onze gasten overdag iets te doen hebben. Dat helpt om het leven weer op de rit te krijgen en geeft een gevoel van eigenwaarde. We organiseren activiteiten zoals samen sporten. Gasten helpen mee met klusjes in de opvang, zoals schoonmaken of koken. Of ze gaan op zoek naar werk of vrijwilligerswerk.
Onze locaties
De NoiZ
De NoiZ (Nieuwe opvang in Zelfbeheer) is een opvanglocatie voor mannen en vrouwen in Utrecht die dakloos zijn. Het team bestaat uit opvangmedewerkers, beheerders en vrijwilligers. Het bijzondere aan dit team is dat de beheerders vaak zelf dakloos zijn geweest. Zij begrijpen dus goed hoe het is om geen dak boven je hoofd te hebben. De beheerders regelen alles binnen de opvang samen met de gasten.
Bekijk de contactgegevens van de NoiZ.
Voor wie is de NoiZ?
Mensen kunnen tijdelijk bij de NoiZ verblijven als ze:
- dakloos zijn,
- regiobinding hebben met de stad Utrecht,
- ouder zijn dan 18 jaar,
- 16 uur per week actief zijn of daar naartoe werken.
De NoiZ heeft éénpersoonskamers en slaapzalen. Er zijn aparte plekken voor vrouwen en voor mensen met een lichamelijke beperking. Er zijn warme douches, een gezellige huiskamer en een tuin. Het is ook mogelijk om lunch en warm te eten en kleding te wassen.
Gasten kunnen meehelpen met de dagelijkse klussen op de NoiZ. Daarvoor ontvangen zij een kleine vergoeding.
Meer lezen? Lees hier het artikel over de NoiZ in Sheltersuit.
Het Jansveld (Eerder: Sleep Inn)
Het Jansveld is een opvangplek voor mannen en vrouwen die dakloos zijn. Opvangmedewerkers en vrijwilligers zorgen er samen voor dat gasten een warme en gezellige plek vinden. Zij bieden gasten een luisterend oor en ondersteunen gasten om hun doelen te bereiken.
Bekijk de contactgegevens van het Jansveld.
Voor wie is het Jansveld?
Mensen kunnen tijdelijk bij het Jansveld blijven als ze:
- dakloos zijn,
- regiobinding hebben met de stad Utrecht,
- ouder zijn dan 18 jaar.
Het Jansveld heeft éénpersoonskamers en slaapzalen voor mannen en vrouwen. De slaapzalen zijn overdag dicht. Er zijn warme douches en een gezellige huiskamer. Het is ook mogelijk om lunch en warm te eten en kleding te wassen.
De Stek
De Stek is een 24-uurs opvang voor harddrugsverslaafden en alcoholverslaafden. De Stek biedt opvang en een gebruikersruimte. Voor alcoholverslaafden geldt een openingstijd van 9.30 – 20.00 uur.
Bekijk de contactgegevens van de Stek.
Voor wie is de Stek?
Mensen kunnen tijdelijk bij de Stek verblijven als ze:
- Verslaafd zijn aan harddrugs of alcohol
- Regiobinding hebben met de stad Utrecht
- Ouder zijn dan 26 jaar
- Mogelijk overlast geven in de stad.
Eerste stap naar herstel
We maken in de Stek ruimte om andere dingen te wensen dan alleen de verdoving van drugs of alcohol. Doordat gasten gebruik maken van de Stek zijn zij vindbaar voor zorgverleners. Gasten in de Stek krijgen een mentor die de vaste contactpersoon is tijdens het verblijf. We nodigen gasten uit tot het maken van stappen richting gezonde keuzes en herstel.
Activiteiten op de Stek
De dagen op de Stek zijn best druk doordat mensen in en uit lopen, en verschillende hulpvragen hebben. Soms lopen de emoties hoog op. Toch proberen we het gezellig te maken. Daarom drinken we samen koffie, koken en eten we samen en wordt er eindeloos tafeltennis gespeeld. Er is ook een moestuin waarin gewerkt kan worden.
De Stadsbrug (alleen bij koud weer)
De opvang in de Stadsbrug is open als het koud weer is. De slaapplaatsen zijn dan voor iedereen gratis. Op de Stadsbrug slapen gasten op slaapzalen. Er zijn opvangmedewerkers en vrijwilligers aanwezig om de gasten een warm welkom te heten en een luisterend oor te bieden.
Bekijk de contactgegevens van de Stadsbrug.
Voor wie is de Stadsbrug?
De koudweeropvang (KWR) in de Stadsbrug is voor dakloze mensen die normaal gesproken niet in een opvang verblijven. Dit gaat bijvoorbeeld om mensen zonder verblijfsvergunning, mensen uit Oost Europa of buitenslapers.
"Je bent bij ons welkom. Wat je verhaal ook is."
Veelgestelde vragen 24-uursopvang
Voor wie is de 24-uursopvang van de Tussenvoorziening?
De 24 uursopvang is voor volwassenen die dakloos zijn en binding hebben met de regio Utrecht. De gemeente bepaalt of iemand binding heeft. Daarbij kijkt de gemeente naar de inschrijving in de basisregistratie personen (BRP) en naar sociale binding, zoals familie- of zorgrelaties.
Hoe lang mag iemand bij de 24-uurs opvang verblijven?
We vinden het belangrijk dat een gast als het mogelijk is verhuist naar een betere (woon-)plek. We proberen daarom samen met de begeleiding de duur van de opvang zo kort mogelijk te houden. Het uitgangspunt is 3 maanden. Vaak duurt het langer omdat er nog geen goede vervolgplek is.
Wat kost 24-uursopvang?
Bij de NoiZ en het Jansveld kost een overnachting EUR 6,00. Daarvoor krijg je een slaapplek, eten, drinken en begeleiding. Heb je (nog) geen inkomen? Dan is het verblijf tijdelijk gratis. De opvang in De Stek is gratis.