Gemengd wooncomplex Tango officieel geopend door wethouder Streefland – 178 nieuwe woningen in Leidsche Rijn

23 juni 2023

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn Centrum was vandaag de officiële opening van het gemengd wooncomplex Tango. Wethouder Streefland zette samen met een aantal bewoners de banier met het logo van de woonvereniging in de gezamenlijke binnentuin.

Gemengd wonen

Het gemengd wooncomplex met 96 woningen van Portaal en 82 woningen van Woonin heeft de naam Tango. 46 van deze woningen zijn voor cliënten van de Tussenvoorziening. De huurders van Portaal en Woonin wonen hier dus samen met mensen afkomstig uit de maatschappelijke opvang. Dit zijn bijvoorbeeld gescheiden ouders die na hun scheiding geen woning meer hadden en in de maatschappelijke opvang verbleven. Deze mensen krijgen de mogelijkheid om met ondersteuning van de Tussenvoorziening weer zelfstandig te gaan wonen.

Anemoon van Dijk (manager wonen Woonin): “Om deze opgave kans van slagen te geven, is maatwerk nodig. Dat betekent dat wij standaard bij nieuwbouwontwikkelingen woningen reserveren voor mensen uit de maatschappelijke opvang. Maar we kunnen het niet alleen. De samenwerking met de Tussenvoorziening, Portaal en de gemeente is ontzettend belangrijk. Ook de hulp van de andere bewoners is een belangrijke succesfactor. Zij brengen namelijk het menselijke aspect in dat juist zo belangrijk is voor de huurders van de Tussenvoorziening.”

De naam Tango is afgeleid van ‘It takes two to tango’. Hiermee willen we aangeven dat je je er samen voor moet inzetten dat iedereen zich hier thuis voelt. De toewijzing ging op basis van inschrijftijd bij Woningnet, maar de bewoners van Tango kozen heel bewust voor deze manier van wonen. Het is de bedoeling dat bewoners contact onderhouden met elkaar en samen activiteiten ondernemen. Iedereen is lid van de woonvereniging en betaalt daar een bijdrage aan.

Gemeenschappelijke woonkamer, keuken en binnentuin

Het appartementencomplex ligt aan de Romestraat en het Vallettapad en het toekomstige Park Leeuwesteyn. Om een gemengd woonconcept te laten slagen is een gezamenlijke ruimte belangrijk. Reijnder Jan Spits (manager Volkshuisvesting van Portaal): ‘In zo’n ruimte kunnen de bewoners samen dingen organiseren. Het samen dingen doen, het creëren van een community, kost tijd en energie. Een community-manager is daarvoor essentieel. Zowel de ruimte als deze community-manager moeten wel gefinancierd worden. We zijn nu aan het kijken hoe we deze financiering in de toekomst rond kunnen krijgen. Je moet dan denken aan een bijdrage van de gemeente, zorgpartijen of de zorgverzekering.’

Goede begeleiding en een gezamenlijke inzet om als goede buren samen te wonen, zijn essentieel voor het slagen van gemengd wonen projecten. Jules van Dam, bestuurder van de Tussenvoorziening: “Vaak hebben mensen die dakloos zijn geweest nog maar een beperkt sociaal netwerk. Met onze gemengd wonen projecten bouwen we aan sociale ‘buurtjes’ waar mensen zich welkom voelen. We zien huurders met een daklozenachtergrond opbloeien tot goede buren en tot zelfstandige huurders. Na drie jaar heeft 80% van de Tussenvoorziening huurders een huurcontract op eigen naam.

Duurzame woningen

De woningen voldoen aan de BENG-norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Dat betekent dat de appartementen een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil hebben met triple beglazing. De woningen zijn gasloos. Het platte dak van het gebouw is voorzien van zonnepanelen. De zonnepanelen zijn rechtstreeks gekoppeld aan een specifiek appartement. Hierdoor heeft ieder appartement ‘eigen’ toegewezen panelen en profiteert ieder appartement direct van de opwekking van de panelen. De appartementen hebben individuele zonnepanelen (PV-panelen). De architecten zijn Bureau Van Eig en Zecc Architecten. De aannemer is BAM Wonen.


Over gemengd wonen

Woonprojecten zoals Tango zijn hard nodig, zodat mensen die daar aan toe zijn uit kunnen stromen uit de maatschappelijke opvang. Door deze wooncommunity’s krijgen meer mensen de mogelijkheid om op te bloeien tot goede buren en tot zelfstandige huurders. Meer weten?