Koninklijke onderscheiding voor Jules van Dam

6 september 2024

Jules van Dam, oprichter van de Tussenvoorziening, is donderdag 5 september benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor dak- en thuisloze mensen. “Het is een enorme eer.”

Jules kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Dijksma. In haar toespraak typeerde zij Jules als ‘een onvermoeibaar strijder, een aanjager en een inspirator, iemand die alles in het werk stelt om mensen die aan de kant staan, die tussen wal en schip belanden of buiten de boot vallen weer deel te laten nemen aan de maatschappij’.

De uitreiking was tijdens het symposium in TivoliVredenburg, ter ere van het afscheid van Jules. In september verlaat hij de Tussenvoorziening na 31 jaar.

Van Tussenbus naar Tussenvoorziening

Jules stond aan de wieg van de Tussenvoorziening. In de jaren tachtig begon hij als vrijwilliger bij daklozenopvang Sleep-Inn aan het Jansveld. Later ging hij er in dienst. In de jaren negentig groeide de daklozenproblematiek in Utrecht. De Sleep-inn besloot samen met de binnenstadskerken en Emmaus iets te doen; de Tussenbus werd geboren. Vrijwilligers deelden hier ontbijt, soep en dekens uit. Tot 2007 draaide De Tussenbus op volle toeren.

In de jaren die volgen groeit de Tussenvoorziening uit tot een veelzijdige organisatie met opvang, woonbegeleiding, activering en een divers hulpaanbod. Jules is er directeur en later bestuurder. Inmiddels kent de organisatie ruim 500 medewerkers en 300 vrijwilligers.

De Tussenbus van de Tussenvoorziening
De Tussenbus

Niemand hoort op straat

Niemand hoort op straat en iedereen heeft recht op een thuis. Onder dat motto zette Jules zich zijn hele loopbaan in voor dak- en thuisloze mensen, zowel in Utrecht als op landelijk niveau. En Jules blijft zich inzetten; recent werd hij voorzitter van FEANTSA, de Europese federatie van nationale organisaties die werken met dakloze mensen. “Het is niet zo moeilijk om dakloosheid op te lossen”, zegt Jules. “Als we maar willen. Met woningen en een beetje geld voor begeleiding ben je al een heel eind.”