Opvang BOKA als voorbeeld van goede (kinder)opvang, na huisuitzetting

25 januari 2023

In opvanglocatie Boka in IJsselstein wonen 21 gezinnen die uit hun eigen huis zijn gezet. Op dit moment wonen er bijna 30 kinderen. Ieder kind heeft een eigen begeleider. Dat het belang van kind in de gaten wordt gehouden, is niet standaard. Afgelopen dinsdag publiceerden de nationale ombudsman en de kinderombudsman het rapport: Als de overheid niet thuis geeft…

Hoewel het verboden is dat iemand dakloos wordt na een huisuitzetting, gebeurt dit in de praktijk vaak wel. Hierdoor verandert leven in overleven. Dit is voor niemand goed, maar dit geldt zeker voor kinderen. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer: “We weten hoe belangrijk het is voor kinderen om in een stabiele en veilige omgeving op te groeien. Zij zouden dus extra goed beschermd moeten worden.”

Maar, zo stelt het rapport, te vaak wordt er geen of nauwelijks rekening gehouden met de kinderen die hierbij betrokken zijn. Bij de BOKA, een van de locaties van de Tussenvoorziening, is er wél specifiek aandacht voor de kinderen. Zowel het Jeugdjournaal als het radioprogramma Nieuws en Co kwamen langs bij de BOKA om een reportage te maken. Guusta van de Zwaart, bestuurder van de Tussenvoorziening: “Kinderen moeten niet dakloos raken. Gebeurt dat in het uiterste geval toch, dan ben ik blij dat zij worden opgevangen in hun eigen gezinsappartement in de gezinsopvang Boka van de Tussenvoorziening en hun eigen begeleider krijgen.”

In het nieuws