Een kijkje op de boot: opvang van Oekraïense vluchtelingen in Utrecht.

29 juni 2022

In Utrecht zijn verschillende opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne. Ze zijn opgezet door organisaties die al ervaring hebben met opvang, zoals Lister, het Leger des Heils en de Tussenvoorziening. We nemen een kijkje bij de hotelboot aan de Keulsekade, die sinds mei in gebruik is. Femmy van Loo is er de locatiemanager.

Dit artikel komt uit Straatnieuws editie 9 – 2022. 

De boot is door de gemeente voor een jaar gehuurd, en volgens Femmy voldoet hij uitstekend als opvang. “We zijn over het algemeen enthousiast, en de bewoners ook”, zegt ze. Op de boot zijn 210 bedden. Daarvan zijn er nu zo’n 110 bezet en dat worden er iedere week meer. Er verblijven vooral veel vrouwen met kinderen van boven de tien jaar. Jongere kinderen willen ze liever niet op de boot hebben, omdat het gevaar bestaat dat ze te water raken. “Die stress willen we vermijden, de mensen hebben al stress genoeg.”

Alle gemakken

Natuurlijk zijn er wel wat kleine dingen die mensen anders willen zien. Zo willen Oekraïners over het algemeen ‘s middags warm eten en ‘s avonds een lichte maaltijd, liefst iets later dan 6 uur. “En ze willen veel soep, dus die staat nu de hele dag klaar.” Ook vonden ze het eten te gekruid en er zat te veel ui in. Ook dat is aangepast. Maar over de etenstijden zijn ze nog in gesprek met de rederij, want die doet de catering.

Een maand na de ingebruikname is de boot van alle gemakken voorzien. Lang heeft de straat ervoor opengelegen vanwege de aanleg van onder andere de waterleiding en glasvezel. “Internet is natuurlijk een eerste levensbehoefte”, benadrukt Femmy. “Mensen willen contact onderhouden met thuis.” In eerste instantie had de gemeente daarom een databundel geregeld. “Maar die was na één avond al opgebruikt, dus dat werkte niet goed. Dat probleem is met glasvezel opgelost.”

Verder staat er sinds kort een washok voor de boot, een keet die vol staat met wasmachines. Nu hoeven de mensen tenminste niet meer naar de wasserette en kunnen ze snel een wasje draaien.

Medische zorg en werk

In de ogen van Femmy verloopt de opvang heel soepel. “Vanuit de Tussenvoorziening zijn we wel wat anders gewend”, zegt ze met enig gevoel voor relativering. De Oekraïners hebben vooral vragen over medische zorg en werk. “De helft van ons personeel op de boot spreekt Russisch of Oekraïens, dat helpt. Je merkt dat mensen dat nodig hebben, zodat ze makkelijk vragen kunnen stellen.”

De mensen die Engels spreken zijn vaak al aan het werk, dus die zijn overdag de deur uit. “Die redden zich wel. Je ziet wat dat betreft een enorm verschil met mensen die geen Engels spreken.” Zo zijn er al drie mensen van de boot aan het werk bij Soia aan de overkant. Ook andere horecagelegenheden zijn al om mensen komen vragen. “Het stimuleert ook wel”, vertelt Femmy. “Mensen die alleen het leefgeld hebben zien dat werkenden veel meer te besteden hebben.”

Ruimte genoeg

Als we even rondkijken valt op hoe ruim de boot is. Er is een groot bovendek, met een zwembad en fitnessapparaten, al zijn beide niet in gebruik. “We kijken nog of we het zwembad in de zomer gaan vullen. En de tent boven de fitnessapparaten is laatst weggewaaid. Maar dat komt goed.” Verder is er een gigantische bar waar slechts een paar mensen zitten te werken. Daar is het eigenlijk altijd rustig, ook ‘s avonds. “Mensen trekken zich toch liever terug op hun kamer. Overdag gaan veel mensen wandelen. Ook om even weg te zijn van de deining van de boot. Want die voel je soms wel.”

Lees verder