Hoe is het om een maatje te hebben? “Nadat we elkaar drie of vier keer hadden gezien, ging alles vanzelf.”

18 maart 2022

Hoe is het om een maatje te hebben? Laura* (26) werd twee jaar geleden gekoppeld aan haar maatje (29). Het maatjesproject is er voor je, omdat je het niet alleen hoeft te doen. Een maatje kan je helpen om net die ene stap te zetten. Samen trek je met elkaar op, en doe je leuke dingen. Bijvoorbeeld de buurt leren kennen, oefenen met taal, of sporten. De begeleider van de maatjes sprak met Laura over het maatjesproject. Wat heeft zij aan haar maatje?

“Hoe was het om je maatje te leren kennen?”

“Onze eerste ontmoeting is alweer lang geleden, ergens in de zomer van 2020. Het was fijn dat een van jullie erbij zat, want ik voelde me een beetje ongemakkelijk. Ik heb best veel meegemaakt en heb in het verleden soms verkeerde mensen in vertrouwen genomen. Ik wilde graag een maatje om meer naar buiten te gaan, leuke dingen te doen, en meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik vond het leuk om mijn maatje te ontmoeten, maar ook heeeel spannend.”

“Wat doe je eigenlijk met jouw maatje?”

“Ondertussen zijn we echt vriendinnen geworden. We hebben al heel veel leuke dingen gedaan samen; geskeelerd, gewandeld, we hebben met de auto getoerd, zijn zelfs naar een club geweest en hebben gedanst. Ook heeft mijn maatje me geholpen met mijn bril. Binnenkort gaan we lenzen kopen, daar heb ik nu al zin in.

In het begin zegde ik de afspraken wel vaak af. Ik had toen nog veel aan mijn hoofd met een verhuizing. Toch was het gevoel vanaf het begin al goed en warm. Nadat we elkaar drie of vier keer hadden gezien, ging alles vanzelf. Ik kon vertellen wat ik had meegemaakt en merkte dat ik meer zelfvertrouwen kreeg. Ik durf nu meer naar buiten en heb niet alleen meer vertrouwen in mezelf, maar durf ook weer andere mensen te vertrouwen.”

Het was helpend dat ze regelmatig langskwam en er echt voor me was.”

 

Zou een maatje ook voor jou fijn zijn?

Zou jij een maatje voor iemand anders willen zijn?

*Laura is niet de echte naam van de cliënt.