Regenboogmaatje Mieke: “Het zet mijn leven in perspectief”

24 november 2021

"Ik doe geen vrijwilligerswerk", benadrukt Mieke. "Ik investeer er tijd in, maar dat doe ik ook voor andere mensen. Het voelt helemaal niet als werk. We gaan wat fietsen, we drinken koffie en gaan naar een feestje. Dat is geen werk."

Mieke is Regenboogmaatje. Begin dit jaar zag ze dat er een speciale opvang was geopend voor LHBTIQ+’ers in Utrecht en daar wilde ze meer van weten. Ze zocht op internet en kwam uit bij de Tussenvoorziening. Daar vond ze ook het Maatjesproject en vervolgens gaf ze zichzelf op als vrijwilliger.

Dit interview stond in Straatnieuws editie 14 2021. 

 

Gewoon leuke dingen

“Ik werk in het sociale domein en ik geloof dat mijn werk er echt toe doet. Het is veel denkwerk, ingewikkelde dingen bedenken, organisaties met elkaar laten samenwerken. Maar het is dus wel een bureaubaan en het staat ver af van het doel waarvoor ik het doe, de mensen zelf. Zeker met corona, want nu zie je echt helemaal niemand meer.”

Mieke is nu het maatje van een ongedocumenteerde Oegandese vrouw met een klein kindje. “We doen gewoon leuke dingen. Het is gezellig, we lachen en doen stom. Er zit zoveel Afrikaanse zon in haar. Ze is heel warm en dan denk ik: wat heb jij een kracht!”

Gezien als mens

De vrouw leeft hier al een paar jaar als ongedocumenteerde. “Je hebt dan helemaal geen perspectief. Je kunt nergens op koersen en je hebt totaal geen invloed. Als je je dat probeert voor te stellen…”, zegt Mieke bedachtzaam. “En dan toch elke dag opstaan en doorleven. Dat vind ik bewonderenswaardig!”

Positieve aandacht

Oeganda is zo ongeveer het slechtste land waar je kunt wonen als je lesbisch bent. Er zijn dan ook maar weinig LHBTIQ+’ers die er uit de kast komen, maar Mieke’s maatje deed dat wel. Vervolgens is ze gevlucht. “En dan kom je hier en word je verhoord. Ze vragen je plompverloren of je lesbisch bent, terwijl je gewend bent om dat voor de autoriteiten verborgen te houden. Ze houden daar helemaal geen rekening mee. Maar over al die dingen hebben wij het niet zo vaak, daar vraag ik niet op door. Ik wil haar gewoon positieve aandacht geven en haar het gevoel geven dat ze als mens gezien wordt.”

Mazzel

Maar het zet Mieke wel aan het denken, vertelt ze. “Ik ken nu iemand die zo leeft en dan wordt het werkelijk. Dat zet je leven in perspectief. Ik heb alles wat mijn hartje begeert, wat heb ik een mazzel dat ik hier geboren ben! Maar dat is geen verdienste, het is gewoon geluk.”

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk onze vacatures voor vrijwilligers. Wil je ook een maatje voor iemand worden? We zoeken meer maatjes voor LHBTI-ers!