Financieel vrijwilliger Anna: “Altijd een kopje thee met wat lekkers.”

23 februari 2022

Waarom zou je financieel vrijwilliger worden? Een interview met Anna: "Ik leer er veel van en geeft mij veel energie om het vrijwilligerswerk te doen. Mensen geven veel vertrouwen aan je in een moeilijke situatie en stellen zich kwetsbaar op."

Hoi Anna! Wie ben je, en hoe kom je bij vrijwilligerswerk?

Hoi, ik ben Anna Hoefnagels, ik ben 29 jaar. In januari van afgelopen jaar ben ik naar Utrecht verhuisd. Na 10 jaar Amsterdam was het tijd voor een nieuw avontuur. Ik ben samen met een aantal vrienden verhuisd, en een aantal vrienden woonden al hier. Ook werkte ik al in Utrecht. Ik voelde me dus vrijwel meteen thuis! Ik geniet ervan om beetje bij beetje de stad te leren kennen.

In Amsterdam was ik vrijwilliger bij de Regenbooggroep. Ik hielp mensen met hun financiële problemen, maar ik heb ook gewerkt in de daklozenopvang. Voor mij is het waardevol dat ik mijn kennis en ervaring kan meegeven aan anderen. En dit kost zo weinig. Er ‘gewoon’ zijn voor mensen is al zo veel waard. Daar krijg ik veel voor terug – mensen geven veel vertrouwen aan je in een moeilijke situatie en stellen zich kwetsbaar op. Hier leer ik veel van en geeft mij veel energie om het vrijwilligerswerk te doen.

En nu, in Utrecht?

Nu werk ik als financieel vrijwilliger bij de Tussenvoorziening waar ik ook weer mensen ondersteun met hun financiële administratie. Ik coach hen richting zelfredzaamheid, zodat zij zelfstandig verder kunnen. Mijn huidige maatje heet Lars.

Wat doe je dan samen met Lars, en hoe pak je dat aan?

Lars zit momenteel bij budgetbeheer van de gemeente Utrecht. Nu hij begonnen is met werken en een vast salaris verdient, wil hij graag weer volledig beheer over zijn eigen rekening. We hebben vandaag zijn maatschappelijk werker gebeld om te kijken wat er allemaal geregeld moet worden. Hierbij hebben we een overzicht gemaakt van alle uitgaven die straks weer overgenomen moeten worden door Lars.

Waar werken jullie aan?

De afgelopen keren heb ik Lars vooral geholpen met een overzicht maken van zijn uitgaven om inzicht te geven in wat hij nog kan uitgeven. En hebben we gekeken naar zijn toeslagen en of dit nog goed staat met zijn nieuwe salaris. De komende weken wil ik graag dat Lars hier meer het voortouw in neemt, zodat hij straks zelf een overzicht maakt om te kijken wat hij te besteden heeft, of zijn toeslagen niet te hoog zijn en of al zijn vaste lasten zijn afgeschreven. De overgang van het laten zien naar zelf doen is een lastige, waarin ik graag Lars het meer zelf wil laten doen.

Hoe is jullie klik?

Het contact met Lars is goed. We kletsen gezellig als hij binnen is. Ik krijg altijd een kopje thee met wat lekkers. Ik merk dat elke keer het contact steeds beter wordt. Je leert elkaar kennen, vertrouwt elkaar en deelt kleine dingen uit je leven als je elkaar elke week ziet. Dat schept een band voor mij.

Lars is erg gemotiveerd om weer controle te hebben over zijn eigen uitgaven en wil er serieus aan werken. Dat is mooi om te zien en geeft mij veel energie om elke week tijd te maken voor Lars. Vandaag heeft hij besloten om in februari zijn eigen financiën weer in de hand te nemen. Dit is zijn eigen keuze natuurlijk, maar het is ook wel spannend voor mij – je bent er om hem daarbij te helpen en voelt je toch verantwoordelijk om het goed te laten gaan.

We gaan vol goede moed het nieuwe jaar in!

Ook vrijwilliger worden?

Lees verder