Gerwin: Wintervrijwilliger bij de Stadsbrug

15 november 2022

Meer doen voor zijn triathlon vereniging of als vrijwilliger aan de slag gaan? Voor Gerwin Kamps (52) was die keus snel gemaakt. Dit jaar zet hij zich voor de tweede keer in als wintervrijwilliger.

Wie ben je en waarom ben je wintervrijwilliger geworden?

“Mijn naam is Gerwin en ik ben bestuurder/directeur van een woningcorporatie in ’t groene hart. Mijn grootste passie is triathlon, waarvoor ik 12 tot 16 uur per week train. Het is mijn uitlaadklep en ik krijg er energie van. Doordat mijn kinderen nu al wat ouder zijn, heb ik tijd om vrijwilligerswerk te doen.”

Waarom vrijwilliger bij de winteropvang?

“Ik vind het waardevol om als vrijwilliger bij de winteropvang iets voor anderen te kunnen betekenen. Vanuit de triathlon kreeg ik de vraag of ik daar wat extra’s wilde betekenen. Allemaal leuk en aardig, maar er zijn andere mensen die mij harder nodig hebben. Dat zijn vooral de mensen die hardcore op straat leven en ook recht hebben op een warme douche, maaltijd en dak boven hun hoofd. Door mijn werk bij de woningcorporatie had ik al ervaring met werken met kwetsbare personen.”

 


Vorig jaar heb je ook gewerkt als wintervrijwilliger. Waarom dit jaar weer?

“Bij de winteropvang is het vooral doen. Dat past goed bij mij. Je zorgt ervoor dat het eten klaar staat, dat ze kunnen douchen, een dak boven hun hoofd hebben en er een bed klaar staat.”

Wat voor werkzaamheden doe jij?

“Ik werk vooral in de keuken. Daar doe ik alle voorbereidingen, zodat de maaltijden op tijd uitgedeeld kunnen worden. In de tussentijd krijg je vragen van mensen die binnen komen druppelen en een praatje willen maken. Na de maaltijd zorg ik ervoor dat de keuken weer opgeruimd en schoon is.”

Hoe gaat een dienst van start?

“Je wordt de eerste paar weken ingewerkt door een andere wintervrijwilliger. Ik werk ongeveer 2 diensten per maand. We beginnen altijd met een overdrachtsmoment met het team. We bespreken wat er eerder die dag gebeurd is, wat er nog op de planning staat en bijzondere omstandigheden rondom sommige gasten. Daarna ga je aan de slag.”


Hoe ziet het team eruit?

“In principe voer je een taak alleen of met z’n tweeën uit. Het team is groter, maar ieder heeft zijn eigen taken. Er is altijd wel wat te doen. Naast het eigen team zijn er ook altijd professionals en beveiliging aanwezig. “

Kan je wat vertellen over de gasten?

“De gasten zijn redelijk hardcore. Deze mensen leven op straat, in de kou. Het zijn vooral mannen tussen de 30 en 45 jaar waarvan er veel uit Oost-Europa komen. Er komen mensen met een alcohol/drugsverslaving, maar ook mensen die door een scheiding dakloos zijn geworden of hoger geschoolde die de grip op het leven zijn kwijt geraakt. Het is heel verschillend.”

Wat voor begeleiding biedt de winteropvang aan kwetsbare personen?

“De personen die naar de winteropvang komen worden niet door ons begeleid. Het draait echt om de opvang tijdens de koude maanden, zodat iedereen de winter kan doorkomen. We zorgen voor een luisterend oor, een warme maaltijd, douche en een bed.”


Wat is je mooiste herinnering aan het vrijwilligerswerk bij de winteropvang?

“Het mooiste is dat de interactie wederzijds is. Iedereen is redelijk open. Zo waren er drie jongens rond de 18 jaar waarvan ik me afvroeg hoe het komt dat ze geen dak boven hun hoofd hebben. Je gaat het gesprek aan en wat je hoort is best wel indrukwekkend.”

Waarom aanmelden als wintervrijwilliger?

“Het is een hele belangrijke rol die je vervuld en een bijzondere ervaring. Iedereen verdient een waardig bestaan. Hoe mooi is het dat je daarin een steentje kan bijdragen. Het is natuurlijk nog steeds geen ideale situatie, maar je kan er wel voor zorgen dat ze over de basale levensbehoefte kunnen beschikken. Dat geeft een heel goed gevoel.”

Ook wintervrijwilliger worden?

Meer informatie of aanmelden? Klik hier.

Lees verder