Iris is individueel begeleider: “Als mijn cliënt blij is, ben ik ook blij”

4 september 2024

Al 19 jaar werkt Iris van Nuenen met veel plezier bij de Tussenvoorziening. Als individueel begeleider probeert ze zoveel mogelijk naast haar cliënten te staan. “Als er een stukje minder last op iemands schouder ligt, iemand een beetje gelukkiger is geworden: daar word ik blij van.”

Iris werkt in begeleidingsteam Utrecht Noord. Samen met zo’n 15 collega’s begeleidt ze cliënten in Overvecht en Utrecht Noord-West (Zuilen, Ondiep en Pijlsweerd). Het team biedt begeleid wonen en ambulante begeleiding. Ook is er een aantal groepspanden voor dakloze mensen. De doelgroep in het gebied is heel verschillend, vertelt Iris. “Er zijn mensen met een psychische kwetsbaarheid, verstandelijke beperking of verslaving. En soms een combinatie daarvan. Dat maakt het uitdagend.”

Begeleiding op allerlei gebieden

Als individueel begeleider probeert Iris haar cliënten stap voor stap sterker verder te helpen. “Met als doel dat iemand goed zelfstandig kan wonen en het fijn heeft in de buurt. Het traject daarnaartoe is per cliënt heel verschillend.” Op allerlei gebieden ondersteunt Iris haar cliënten. Van prettig wonen in je huis en in de buurt, tot omgaan met financiën en het zoeken naar dagbesteding. Bij dat laatste helpen activerend begeleiders. “Dat gaat van heel laagdrempelig wandelen tot betaald werk, en alles daartussenin.”

Verslaving aanpakken en naar de sportschool

Iris vertelt over een van haar huidige cliënten, een man die worstelt met zijn verslaving. Iris: “Je werkt toe naar de vraag: wat wil jij?” Het antwoord op die vraag was in dit geval: een eigen huis en werk. “Om daar te komen moet hij eerst zijn verslaving aanpakken”, vertelt Iris. “Daar hebben we nu afspraken over gemaakt. Daar baalt hij van, want het voelt voor hem als een stap terug. Maar hij ziet wel in: ik moet eerst langs deze weg om bij werk en een huis te kunnen komen. Dat vind ik knap van hem.”

Een andere cliënt van Iris is een oudere dame die lichamelijk niet fit is. Samen met de activerend begeleider hielp Iris haar om naar de fitness te gaan. “Haar suiker is gedaald, ze voelt zich frisser: dat is voor haar zó fantastisch. Naar de fitness gaan lijkt iets kleins, maar voor haar is dat een enorm grote stap.”

De weg van de lange adem

In de begeleiding van haar cliënten probeert Iris niet te veel verwachtingen te hebben. “Soms loopt een traject als een trein, soms duurt het heel lang en soms lukt het ook niet. Dat mag ook. Dan probeer je het gewoon nog een keer of via een andere weg. Die lange adem heb je wel nodig.”

Wat nog meer belangrijk is om in huis te hebben als individueel begeleider? “Je moet de doelgroep leuk vinden, flexibel zijn en out of the box kunnen denken”, vertelt Iris. “En je moet wel wat kunnen hebben. Er zijn mensen die veel zorg nodig hebben, dat kan best pittig zijn. Emoties lopen soms ook hoog op. Daar moet je tegen kunnen.”

Steunen op collega’s

Iris ervaart in moeilijke situaties veel steun vanuit het team. “We kunnen altijd bij elkaar terecht, denken met elkaar mee en letten op elkaar. En we kunnen elkaar ook kritisch bevragen en feedback geven. Dat is heel waardevol.” Regelmatig is er tijd om naast het werk wat leuks te doen met elkaar. “Iedere maand is er een vrijblijvende borrel en soms doen we een spelletjesavond. En 2 keer in de week beginnen we de dag gezamenlijk met koffie.”

Voor Iris is het contact met haar cliënten het mooiste van haar werk. “Als mijn cliënt blij is, ben ik ook blij. En dat is soms met kleine stappen. Maar als je dat zichtbaar maakt, en ziet: kijk, dit hebben we allemaal al bereikt, dan is dat supermooi. Of als iemand verdrietig is en diegene heeft niemand anders, dat je er dan simpelweg voor iemand kunt zijn.”

Team Utrecht Noord zoekt versterking!

Word jij de nieuwe collega van Iris? Bekijk hier de vacature voor individueel begeleider.

Binnen het team kunnen we altijd bij elkaar terecht en letten we op elkaar

Iris van Nuenen
Individueel begeleider