Majella woont niet meer – over de kracht van gemengd wonen

5 oktober 2022

Wat is de kracht van gemengd wonen? Na het eindfeest van Majella Wonen ben ik er opnieuw van overtuigd. - Door Betty Korssen, procesbegeleider gemengd wonen.

“We hebben met elkaar heel veel lol gehad, tranen gedeeld en ook wel eens een ruzie gehad. Het hoort er allemaal bij en dat was het bijzondere van ons buurtje. Sommige buren hebben zelf vriendschappen voor het leven gesloten, meer dan dat kan je je volgens mij niet wensen. Ik denk dat voor veel van ons Majella wonen een bijzonder plekje in ons hart heeft gekregen.’’
Hilco, bewoner en voorzitter van Majella Wonen.


Deze succesvolle woonvereniging, opgezet in 2016, heeft haar bestaan onlangs afgesloten met een fantastisch eindfeest: Majellafestival. Samen met al mijn collega’s van De Tussenvoorziening die betrokken zijn geweest werd ik uitgenodigd.

Alle bewoners wisten van te voren dat hun pand aan de Thomas A Kempisweg ooit gesloopt zou gaan worden, nu 6 jaar later is het moment daar. Sommige mensen verhuizen naar Tango, een nieuw gemengd wonen project in Leidsche Rijn. Anderen gaan liever in de stad ergens gaan wonen.

Het is onze trots: woonvereniging Majella Wonen. Een gemengd wonen project, in samenwerking met Portaal en De Tussenvoorziening. Hier woonden in totaal 70 mensen. De helft van de bewoners was speciaal geselecteerd ‘reguliere’ bewoner, en de andere helft kreeg de woning en begeleiding via de Tussenvoorziening. Na ongeveer drie jaar werden de Tussenvoorziening-bewoners – bij succesvol afsluiten van het traject – ‘omgeklapt’. Zo kregen ook zij een wooncontract bij Portaal.

 

“We hebben elkaar zien groeien, zijn omgeklapt, hebben ontwikkelingen doorgemaakt en zijn weer op de rit gekomen.”

De oud Tussenvoorziening-bewoners die naar Tango gaan, geven aan dat ze daar een maatje/buddy willen zijn voor nieuwe Tussenvoorziening-bewoners. Ze weten hoe het reilt en zeilt en herkennen de knelpunten. Wat fantastisch om te horen dat mensen er zelf nu zo fijn bij zitten, dat ze ruimte en kennis voelen om een ander te helpen!

Het is bijzonder om van zo dichtbij te merken wat een kracht en warmte een woonvereniging heeft. Goed buurschap en community spirit ten top. Huilend knuffelden bewoners elkaar plat tijdens het eindfeest. (De cocktails waren alcoholvrij, dus daar lag het niet aan.)

Het geheime ingrediënt van een succesvolle wooncommunity is dat iedereen accepteert dat er wel eens ruzies zijn, of moeilijkheden. Het hoeft niet perfect. Je kunt niet verwachten dat iedereen zich gedraagt naar hoe jij vindt dat ‘je gedragen’ is.


In een geslaagd gemengd wonen project is er ruimte voor verschillende perspectieven. Eerder schreef ik het al: ieders normaal is anders, ieders herstel is anders. Als we kunnen inzien dat dit oké is, binnen de kaders die voor veiligheid zorgen en overlast tegengaan, en met elkaar kunnen inzetten op leefbaarheid, begrip en acceptatie, dan creëer je een stukje onvoorwaardelijkheid.

Die onvoorwaardelijkheid geeft mensen het gevoel er echt te mogen zijn. Zo kan iemand landen en zijn plekje vinden, en vandaaruit kan er rust komen. En misschien wel een basis voor de community spirit.

En wat moet je doen om een goede buur voor elkaar te zijn? Het antwoord van omgeklapte Tussenvoorziening bewoners: volhouden, blijf ons en elkaar uitnodigen op de koffie, op een activiteit, om buiten te eten of even wat te drinken. “Geef ons ruimte om te landen, maar geef ons niet op als we niet direct komen.”

 

“Wij, als kleine community in de grote stad.”
Hilco, bewoner en voorzitter van Majella Wonen.

Ook werken aan gemengd wonen?

Lees verder