Werken aan opvang en woonoplossingen voor dakloze mensen
30 december 2024
Het einde van het jaar nadert. Een natuurlijk moment om de balans op te maken. Waar staan we als organisatie, in een constant veranderend maatschappelijk klimaat? We zien dat dakloosheid en de vraag naar opvangplekken groeit en daarmee ook de noodzaak voor nieuwe locaties. Maar opvang is niet de oplossing.Iedereen een thuis
De druk op de opvang is en blijft onverminderd hoog. We maken ons zorgen over het groeiend aantal dakloze mensen. Voor ons is het uitgangspunt duidelijk: niemand hoort op straat en iedereen heeft recht op een thuis. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen onderdak te bieden. Dag en nacht werken we samen met onze collega’s, vrijwilligers en onze partners zoals gemeenten en andere organisaties onvermoeibaar door om dit mogelijk te maken; ze zetten zich met hart en ziel in voor de mensen die tijdelijk op de opvang aangewezen zijn.
Extra opvang
Normaal gesproken bieden we een veilige plek aan meer dan 140 mensen, verdeeld over verschillende opvang locaties. We doen er alles aan om de beschikbare plekken zo goed mogelijk te benutten en doorstroming naar woningen te realiseren. Maar door de aanhoudende druk zoeken we ook continu naar manieren om meer capaciteit te creëren. Zo opende begin december een nieuwe noodopvanglocatie aan de Savannahweg. Deze locatie biedt plek aan 100 mensen en later zelfs aan 175 mensen. We zijn trots dat het ons samen met onze partners is gelukt, tegelijkertijd schrikken we van de hoeveelheid bedden die nodig zijn voor noodopvang in Utrecht.
Opvang is duur en tijdelijk
Het organiseren van opvang is een kostbare oplossing. Iedere opvanglocatie kost geld en middelen en veel energie. Tegelijkertijd is opvang altijd een tijdelijke oplossing. Het lost het probleem van dakloosheid niet op. Dat we steeds meer opvangplekken nodig hebben, laat zien dat we achter de feiten aanlopen. Zo kost dakloosheid de maatschappij enorm veel geld en menselijk leed.
Nationaal Actieplan Dakloosheid
Dat we naar opvangoplossingen moeten grijpen, is noodgedwongen. Daar lossen we de vragen niet duurzaam mee op. En deze ontwikkeling is niet te rijmen met de plannen om een einde te maken aan dakloosheid. De overheid wil met het Nationaal Actieplan Dakloosheid in 2030 een einde maken aan dakloosheid. Een belangrijke ambitie. We liggen op dit moment niet bepaald op koers om dit doel te halen.
Dakloosheid is geen zorgprobleem, maar een huisvestingprobleem
Oplossingen voor de lange termijn
Om echt iets te veranderen, zijn er structurele oplossingen nodig. Wat nodig is, zijn woningen. Want zo snel mogelijk een thuis (en dus: voldoende woningen) is de enige echte oplossing om dakloosheid te doorbreken en te starten met herstel.
We zijn erg blij dat het lukte om deze week woningen voor gezinnen die dakloos zijn geweest te realiseren, zodat ze niet op de opvang aangewezen zijn.
En dat betekent dat we actief zoeken naar het realiseren van zoveel mogelijk woonmogelijkheden, het liefste permanente woonoplossingen, maar op dit moment zijn we blij met alle m2 die we kunnen toevoegen. We bespreken deze opties met de gemeenten met woningcorporaties, om mee te helpen de druk te verlagen en zo steeds meer mensen onderdak te brengen. We kijken ook in de regio (U16) voor mogelijkheden, onderzoeken met investeerders en fondsen hoe er meer woonruimte kan worden gecreëerd en zoeken naar alternatieve oplossingen om meer woonplekken mogelijk te maken.
Volle kracht vooruit
Al lijken we er verder vandaan, wij geloven nog steeds dat het kan: een einde aan dakloosheid. Daar zetten we ons, ook in het nieuwe jaar, vol voor in. We zijn trots op al onze collega’s, vrijwilligers en onze samenwerkingspartners. En op iedereen die op een andere manier bijdraagt, in de vorm van tijd, meedenkkracht en geld.
Het oplossen van dakloosheid blijft simpel. Een huis is de beste start. We moeten alleen nog creatiever zijn.
Dakloosheid is geen zorgprobleem, maar een huisvestingprobleem
De beste wensen voor 2025 namens het bestuur van de Tussenvoorziening,
Guusta van der Zwaart
Marian de Vries