Werken aan vertrouwen – Stadsgeldbeheer

21 september 2022

Linda Doedee werkt inmiddels alweer 5 jaar als budgetconsulent/schuldhulpverlener bij Stadsgeldbeheer. Tijdens ieder traject bouwt ze een vertrouwensband op met haar cliënt, maar dat is niet altijd even makkelijk. Waarom heeft ze gekozen voor deze baan?

Hoe ben je bij de Tussenvoorziening terecht gekomen?

“Ik werkte hiervoor bij een bank aan de kant van de schuldeiser. Daar had ik vaak te maken met een schuldvraag van de Tussenvoorziening. Dit maakte mij nieuwsgierig naar de andere kant.

Het grootste verschil tussen het werken bij een bank en werken bij de Tussenvoorziening? Dat zijn de mensen! De sfeer hier is heel fijn met leuke collega’s. Ik voelde me meteen welkom. Ook managers gaan eerlijk met je om. Mijn eerste dag hier was gewoon zonder hakken en in spijkerboek.”

Hoe ziet je team eruit?

“We hebben zelfstuderende teams, waarvan 4 teams op de locatie Paranadreef. Iedere twee weken hebben we teamoverleg. Daarnaast hebben we ook veel contact met elkaar over dossiers, maar ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn eigen cliënten.

Er is altijd een dagcoördinator aanwezig waar je op terug kunt vallen als een situatie lastig wordt. En natuurlijk zijn mijn topcollega’s van de receptie er ook.”

Hoe ziet het traject van jouw cliënt eruit?

“Het is belangrijk om tijdens het eerste gesprek de tijd te nemen om eerst vertrouwen op te bouwen. Ik heb soms de neiging om meteen alles te willen weten. Denk aan vaste lasten, schulden, enzovoort. Het is dan belangrijker om eerst een connectie te maken. Laat iemand eerst z’n verhaal doen, dan merk je vanzelf wat iemand wel en niet wil delen.

Een traject bij Stadsgeldbeheer duurt best lang. Ook als mensen iets verzwijgen, bijvoorbeeld een verslaving, dan kom je daar vanzelf wel achter. Ik zal nooit boos worden. In zo’n geval hebben we het er rustig over.”

Ontstaan er weleens lastige situaties?

Je beheert het geld van iemand anders, waardoor je soms lastige gesprekken moet voeren wanneer iemand geen extra geld krijgt. Gelukkig leer je tijdens een verplichte training hoe je met zulke situaties het beste kan omgaan.

Als je met deze doelgroep kan werken, leer je zo ontzettend veel. Ze krijgen naast het traject bij ons ook vaak ander begeleider, dus dat scheelt ook.”

Wat is goed om te weten over jouw cliënten?

“Het is een moeilijke groep. Ze hebben vaak meerdere problemen, niet altijd een huis en kampen soms met verslavingen. Daar moet je wel om mee kunnen gaan, dat is niet altijd makkelijk. Ik heb niet per se voor deze doelgroep gekozen. Budgetbeheer met schuldhulpverlening vind ik een leuke combinatie, en die vind je bijna nergens.”


Wat is je leukste herinnering aan werken bij de Tussenvoorziening?

“De uitjes van de Tussenvoorziening zijn heel leuk en gezellig. Bij mijn eerste uitje met Stadsgeldbeheer gingen we naar een Spaans restaurant. Er speelde iemand gitaar en ook de managers waren aan het dansen. Dit was een heel ander personeelsuitje dan ik gewend was. Hier bestel je gewoon ‘samen’ pizza. Je bent echt met elkaar.

Mijn meest bijzondere herinnering is mijn eerste cliënt. In het begin kreeg ik moeilijk contact met haar, ze was erg fan van haar oude consulent. Na een tijdje konden we met het schuldhulptraject konden beginnen. Later gaf ze me een knuffel en moest ze huilen van dankbaarheid. Het vertrouwen was echt gegroeid.

Ook altijd een bijzonder moment: wanneer het schuldhulpvoorstel rond is en alle eisers akkoord zijn.”

Waarom solliciteren bij de Tussenvoorziening (en Stadsgeldbeheer)?

“Solliciteer gewoon! Het is hier echt heel fijn.”

 

Wil jij ook werken bij Stadsgeldbeheer? Misschien is deze vacature iets voor jou!

Lees verder