Zo snel kan het gaan

17 november 2017

‘Met wat voor mensen werk jij eigenlijk?’ Die vraag krijg ik vaak, maar vind ik nog steeds moeilijk te beantwoorden. Mijn antwoord is dan ook meestal wat cryptisch. Vaak zeg ik iets als: ‘Ik werk met (voormalig) dak- en thuislozen. Vaak met psychische, sociale en financiële problemen.’ Maar heb je nu een beeld van mijn dagelijkse werk? Weet je nu wat ik doe op een dag en wat voor soort mensen ik zie? Wat het lastig maakt: de doelgroep is heel divers en lijkt zelfs steeds meer divers te worden.

Schuldenvrij
Ik denk aan die man die 23 jaar lang op straat woonde, verslaafd was aan alcohol en voor bijna elfduizend euro aan boetes had. Inmiddels woont hij, na jaren van intensieve woonbegeleiding, weer zelfstandig. Vier keer per week gaat hij naar zijn vrijwilligerswerk. En over acht maanden is hij hoogstwaarschijnlijk voor het eerst in bijna dertig jaar schuldenvrij.

Vroeg
Iedereen die bij de Tussenvoorziening op de wachtlijst staat, wordt uitgenodigd voor een financiële intake. Die intakes doen mijn collega’s en ik. Het doel is om zo vroeg mogelijk een beeld te krijgen van de financiële situatie. En belangrijker, zo snel mogelijk daarbij passende begeleiding op te starten. Bij de financiële intake bekijken we hoe de zaken ervoor staan. Heeft iemand alles op orde en worden alle rekeningen betaald? Of zijn er schulden of andere hulpvragen op financieel gebied? Per persoon wordt gekeken wat het meest passend en wenselijk is, want de meeste mensen gaan het gevecht tegen deurwaarders en incassobureaus niet winnen zonder professionele hulp.

Een gelukkig leven
Een groot deel van die mensen spreek ik bij de financiële intake. Sommige verhalen blijven nog lang in mijn gedachten. Zoals het verhaal van een jonge moeder, net negentien jaar. Ze was door haar ouders abrupt het huis uitgegooid omdat ze zwanger bleek te zijn. Na een kort gesprek werd duidelijk dat zij ondanks alles diep in haar hart blij was dat ze eindelijk weg kon thuis.

En vorige week nog sprak ik een jonge man van mijn eigen leeftijd. Hij had een gelukkig leven. Woonde samen, werkte als Zzp’er in de bouw, zijn vriendin was in blijde verwachting van een dochter. Totdat zijn vader overleed. Het verdriet was enorm. Al snel kwam hij thuis te zitten met een burn-out. De rekeningen konden niet meer worden betaald. Dat leidde tot grote stress, zelfs zo groot dat de relatie werd beëindigd. Daardoor kon deze jonge man niet langer blijven samenwonen met zijn ex-vriendin en hun dochtertje en stond op straat.

Zo snel kan het dus gaan van een leven met alles keurig op orde naar dakloos zijn met schulden. Dat is wat dit werk mij leert. Schulden en je huis verliezen kan echt iedereen overkomen.’

Merel Visser
Financieel intaker en consulent Stadsgeldbeheer

 

Lees verder