Begeleid wonen
Begeleid wonen in Utrecht en omgeving
Het huishouden en de administratie doen, sociale contacten onderhouden. Het is niet voor iedereen even makkelijk. Helemaal niet na een periode van dakloosheid of als er nog andere problemen spelen. Zoals schulden, psychische klachten of verslaving. Wij bieden specialistisch begeleid wonen voor mensen met ingewikkelde, complexe problemen. Dat doen we in de regio’s van Utrecht, Amersfoort, Zeist, Lekstroom, Woerden en Stichtse Vecht.
Aanmelden cliënt
Meer over begeleid wonen
Begeleid wonen is zelfstandig wonen met een steuntje in de rug van een begeleider van de Tussenvoorziening. De begeleiding is ambulant. Dat betekent dat de begeleider bij de cliënt thuis langskomt.
Het doel van de begeleiding is de cliënt stap voor stap op weg helpen naar zelfstandig wonen. Door onze inzet voorkomen we huisuitzetting en (opnieuw) dakloos worden. Of we voorkomen terugval in strafbaar gedrag.
Voor wie is begeleid wonen?
We bieden begeleid wonen aan mensen met vaak ingewikkelde, meerdere problemen. Op het gebied van psychiatrie, verslaving, justitie en financiën. Sommigen mensen overzien hun problemen niet en stellen geen hulpvraag. Vaak is ook het vertrouwen in de hulpverlening weg. De problemen stapelen zich op waardoor mensen dakloos raken of het risico lopen om uit huis gezet te worden.
We helpen de volgende groepen:
- Mensen met complexe problemen op meerdere gebieden.
- Dakloze mensen.
- Zorgmijders.
- Gezinnen en zwangere vrouwen.
- Mensen die uit de gevangenis komen of onder toezicht staan van de Reclassering
- Mensen met een licht verstandelijke beperking.
We bieden de volgende vormen van begeleid wonen:
De Tussenvoorziening biedt begeleid wonen, forensisch begeleid en beschermd wonen aan.
- Begeleid wonen in een ‘omklapwoning’.
De Tussenvoorziening heeft een aantal omklapwoningen. Wij huren deze van de woningbouwcorporatie. Bewoners krijgen nog begeleiding en na 1 tot 3 jaar krijgt de cliënt de woning op eigen naam. Dit als het wonen goed gaat. - Begeleiding in eigen huis.
Wij bieden ook begeleid wonen aan mensen die een eigen huis hebben of die direct een woning met een contract op eigen naam krijgen. - Begeleiding in woonprojecten.
We hebben woonprojecten in veel verschillende wijken in Utrecht, Amersfoort, Zeist en Lekstroom.
Hoe ziet de begeleiding er uit?
Het uitgangspunt van de begeleiding is wat de cliënt zelf wil leren. Bijvoorbeeld het eigen huishouden doen. De administratie zelf kunnen doen. Een goede buur zijn of een netwerk opbouwen in de wijk.
De begeleider komt 1 of meerdere keren per week langs. De begeleider neemt niks over, maar ondersteunt de cliënt in het werken aan de eigen doelen. Als het nodig is, schakelen we extra ondersteuning in.
De begeleiding gaat door totdat de cliënt en de begeleider samen denken dat de cliënt zelf verder kan. Voor ons is het belangrijk dat de financiën op orde zijn, dat er een daginvulling is, een steunend netwerk(je) en dat de cliënt hulp in kan schakelen als het even tegen zit.
Daginvulling
Als de cliënt nog geen zinvolle daginvulling heeft, dan helpen wij daarbij. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een betaalde baan. We kijken naar de wensen en mogelijkheden en zoeken samen naar een passende dagbesteding.
Geldbeheer
Om er voor te zorgen dat de vaste lasten zoals de huur, gas, water en licht betaald worden, krijgt de cliënt hulp bij het op orde krijgen van de financiën. Als dat nodig is, schakelen we hiervoor onze collega’s van Stadsgeldbeheer in. Zij ondersteunen bij budgetteren en schuldenvrij worden.
"Ik heb mijn leven weer op de rit."
Aanmelden voor begeleid wonen
Aanmelden voor begeleid wonen bij de Tussenvoorziening gaat via een verwijzer. Cliënten kunnen zich niet zelf aanmelden. Voor begeleid wonen is een wachtlijst. Bekijk de wachttijden.
Eerst even overleg? Bel 030-2332286 (maandag-vrijdag van 9.30-12.30 uur).
Veelgestelde vragen begeleid wonen
Welke vormen van begeleid wonen biedt de Tussenvoorziening?
Wij bieden deze vormen van begeleid wonen:
- Beschermd Thuis
- Beschermd Verblijf
- Beschermd wonen
- Forensisch beschermd wonen
- Langdurig wonen
- Verblijfszorg
- Woonprojecten
Welke indicatie is er nodig voor begeleid wonen?
Begeleid wonen kan met de volgende indicaties:
- Beschermd Thuis (Utrecht, Utrecht Zuid Oost en Amersfoort)
- Beschermd Verblijf
- Individuele Begeleiding (Utrecht)
- Ondersteuning zelfredzaamheid (OZR 2 en 3 Lekstroom)
- Begeleiding individueel zwaar
- Begeleiding individueel midden (Utrecht West)
- Begeleiding individueel specialistisch (Utrecht Zuid Oost)
De verwijzer vraagt deze indicatie aan. Hoe dit gaat, verschilt per gemeente.
Wat zijn de kosten van begeleid wonen?
De kosten voor begeleiding worden betaald met een zogenaamde indicatie. De verwijzer vraagt deze indicatie aan. De cliënt betaalt zelf een eigen bijdrage voor de begeleiding. Hoe hoog de bijdrage is, wordt bepaald door het CAK.
Welke locaties heeft de Tussenvoorziening voor begeleid wonen in de regio Utrecht?
Wij hebben huizen en woonprojecten in veel verschillende wijken in Utrecht, Amersfoort, Zeist en Lekstroom. We bieden begeleid wonen aan in de volgende projecten:
• Cremerplein Utrecht
• Lichtpenweg Amersfoort
• Meanderpark Nieuwegein
• Place2BU Utrecht
• Remus Utrecht
• Tango Utrecht
• Skaeve Huse Utrecht
• Spoorstraat Amersfoort
• BUUR (vanaf april 2024)
Krijgt de cliënt een eigen huis van de Tussenvoorziening?
De Tussenvoorziening kan elk jaar een aantal mensen een eigen huis bieden. Er zijn helaas veel te weinig huizen voor al onze cliënten. Of een cliënt een eigen huis krijgt via ons is dus niet zeker.
Hoe lang kan een cliënt in de woning blijven wonen?
Hoe lang iemand mag blijven wonen hangt af van de indicatie. De cliënt krijgt een indicatie voor een bepaalde tijd. Het is de bedoeling dat het binnen die tijd lukt om zelf verder te kunnen. Lukt dit niet? Dan helpt onze begeleider om extra tijd en geld aan te vragen.
André leefde 5 jaar op straat. Sinds september 2016 heeft hij weer een eigen woning. Met hulp van zijn begeleiders kreeg hij zijn leven op orde en leerde hij stapje voor stapje om meer voor zichzelf te kiezen.
“Samen met Stadsgeldbeheer kreeg ik mijn geldzaken weer op orde. Ook kreeg ik hulp bij de rechtszaken rond Gijs. Ik kon al goed voor mijzelf zorgen. Nou ja, koken en schoonmaken dan. ‘Kom nou eens een keer voor je eigen op’ en ‘Nee is ook een antwoord’.
Dat heb ik zo vaak gehoord van mijn begeleidster. Voor jezelf leren opkomen, is echt een proces.”