Financieel maatje vertelt

24 juni 2021

Maar liefst 1 op de 3 huishoudens heeft een betalingsachterstand. En bij ruim 650 duizend huishoudens (meer dan een miljoen mensen) was in 2018 sprake van problematische schulden. De cijfers liegen er niet om. En de persoonlijke en maatschappelijke problemen ook niet. Financieel maatjes van de Tussenvoorziening helpen mensen thuis met hun financiën.

De vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij schulden, om weer overzicht te krijgen of bij het maken van een jaarplanning. De hulp is gratis.

Financieel maatje dhr. Egens vertelt over zijn werk:

“Na mijn vertrek bij ABN-AMRO wilde ik niet niets doen. Van huis uit ben ik jurist en bij de bank heb ik veel met cijfers gewerkt. Het werk als financieel maatje ligt me dus wel. En ik vind het leuk om mensen te helpen. Ik kom bij mensen thuis, om ze te helpen bij de administratie en ik help op donderdag op het financieel spreekuur.”

Vertrouwensband

“Zeker als je bij mensen thuis komt, is het belangrijk om de tijd te nemen om elkaar eerst te leren kennen. Even kijken of je een klik met elkaar hebt, of je elkaar vertrouwt. Mensen zijn toch kwetsbaar, het gaat om hun geld en dat is best moeilijk. Ze hebben hun administratie niet netjes in plastic mapjes. Daar schrik ik niet van. Maar het is voor mensen best een drempel die ze over moeten.”

Trainingen

“Hoewel ik het vrijwilligerswerk al een tijd doe, blijf ik leren. In een half jaar tijd heb ik 5 trainingen gevolgd. Zo leer ik allerlei onderdelen van het vak beter kennen. Dat helpt me om mensen nog beter te kunnen helpen. Van incassorecht, hoe ga je om met deurwaarders en welke rechten en plichten heb je, tot communicatie met hulpvragers, hoe kan je mensen bereiken en hoe stel je grenzen, en de psychologie van schulden, wat betekent het om schulden te hebben. Dat zijn allemaal heel interessante dagdelen waar ik met plezier naar toe ga en wijzer vandaan kom. En als ik het even niet weet, kan ik altijd terecht bij mijn begeleider.”

Waardering

“Mijn werk wordt enorm gewaardeerd. Laatst kreeg ik nog een appje van een klant die dolblij was met een kwijtschelding van de gemeentelijke lasten. Dat wilde hij met me delen. Dat zijn mooie momenten, dan weet je waar je het voor doet.”

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk onze vacature voor financieel maatje.