Fred van de Ridder van het Imagoproject op radio 1 over de gebrekkige doorstroom

5 augustus 2016

De daklozenopvang slibt dicht omdat er onvoldoende goedkope woningen zijn om uit te stromen. Sinds 2009 is het aantal daklozen met 74% toegenomen, aldus Jan Laurier van de Federatie Opvang. Een oorzaak is onder andere de financiële crisis, maar ook het afbouwen van hulp aan mensen met psychische achtergronden die uiteindelijk toch in de opvang belanden.

Fred van de Ridder van het Imagoproject licht toe dat hij bij de Tussenvoorziening terecht kwam door te hoge financiële uitgaven en het verlies van zijn baan als zpp-er tijdens de crisis. Hij had die hulp toen echt wel nodig in het begin, maar nu zit hij al een behoorlijke tijd in een woning van de Tussenvoorziening. Hij is er zelf klaar voor om door te stromen. Maar door de lange duur van het opstarten van een schuldentraject en de schuld bij de woningbouwcorporatie verblijft hij voorlopig nog bij de Tussenvoorziening.

Jan voegt toe dat er meer mensen in de maatschappelijke opvang verblijven die eigenlijk zouden moeten doorstromen. Vanuit de Federatie Opvang zijn ze daarom in overleg met de koepel van Woningbouwcorporaties om nieuwe woningen voor deze groep te gaan bouwen. Als deze groep doorstroomt kunnen de mensen die echt begeleiding nodig weer sneller instromen.

Luister hier naar het interview.