Kinderen die opgroeien in armoede

12 oktober 2017

Van 7 tot en met 17 oktober is het Armoedeweek in Utrecht. Die staat dit jaar in het teken van kinderen en jongeren die opgroeien in armoede of met schulden. Daarom een blog over kinderen in armoede. 

Sara is vijftien jaar. Ze is vorig jaar samen met haar moeder, broertjes en zusjes vanuit Engeland naar Nederland verhuisd. Haar moeder heeft schulden en kon geen woning betalen. Daarom hebben ze eerst bij een kennis van moeder gewoond. Na een klein half jaar kwam er gelukkig een eigen woning beschikbaar voor het gezin. Helaas wel in een andere stad. Sara was inmiddels al gestart op een middelbare school, waar zij vrienden had gemaakt en een goed contact met de mentor had opgebouwd. Zij wilde dan ook graag op deze school blijven. Dat betekende elke dag een half uur heen en terug met de bus. Eigenlijk kon haar moeder dit niet betalen. Dus na een tijdje moest er toch een andere oplossing worden gezocht: een nieuwe school in de stad waar ze nu wonen. Dat betekende voor Sara weer afscheid nemen en ergens opnieuw beginnen, de tweede keer in een jaar tijd.

Schoolkosten
Sara’s oudere broer is wel gestart op een school in de stad waar het gezin nu woont. Dit is een kortdurende, maar dure opleiding. Gelukkig bood zijn vader aan om de schoolkosten te betalen, en hoefde het gezin zich daar dus geen zorgen over te maken. Maar aan het einde van het schooljaar belde de school. Er stond nog een rekening open van meer dan duizend euro. Vader was zijn belofte niet nagekomen en er was al een tijdje geen contact met hem mogelijk. Om te zorgen dat Sara’s broer verder kon met zijn opleiding, heeft moeder het openstaande bedrag met veel moeite bij elkaar weten te sprokkelen. Dat betekent dat er geen geld overblijft voor andere, noodzakelijke, dingen zoals de huur. Er is ook maar weinig geld voor eten en nauwelijks geld voor luiers en voeding voor de jongste. De komende maanden zal er sowieso geen geld zijn voor  kleding.

Moeilijke keuzes
Moeder heeft het belang en welzijn van haar kinderen op nummer één staan. Maar zij wordt ook voortdurend voor lastige keuzes gesteld. Het volgen van een opleiding door de kinderen is voor moeder erg belangrijk, want daarmee kan zij zorgen dat haar kinderen een goede toekomst tegemoet gaan. Beter dan zijzelf.

Het verhaal van Sara is een voorbeeld van de vele verhalen van kinderen in armoede die we bij de Tussenvoorziening tegenkomen. Op dit moment begeleiden we 120 gezinnen die uit een dakloze situatie komen. Team Gezinsbegeleiding ondersteunt hen bij het zoeken naar school en naar vrijetijdsbesteding. Ook kijken we binnen het netwerk hoe de kinderen (kunnen) worden ondersteund. Wat betreft financiën worden we steeds opnieuw uitgedaagd om creatief te zijn in oplossingen. Daarbij maken we gebruik van de expertise van Stadsgeldbeheer, verschillende regelingen van de gemeente en fondsen.

Veel gezinnen die door de Tussenvoorziening worden begeleid, hebben complexe schulden. Ook is er een zeer grote diversiteit aan problematiek. Bij Team Gezinsbegeleiding werken we intensief met deze gezinnen op alle leefgebieden. Er is nooit een simpele, hapklare oplossing. We werken met complexe problemen en bieden creatieve oplossingen.

Henriette Elbertsen, Unitmanager Team gezinsbegeleiding

Voor meer informatie: http://armoedecoalitie-utrecht.nl