Mooi meegenomen! Vooraankondiging armoedeweek

4 september 2018

Advies, hulp, spullen en voedsel voor bijna niets
Hoe (over)leef je met een kleine beurs? Deze vraag vormt de rode draad van de week rondom Internationale armoededag. Van 10 tot en met 17 oktober organiseert de Armoedecoalitie in de wijken Kanaleneiland, Zuilen/Ondiep en Overvecht een Wegwijswandeling, Dialoogbijeenkomst en Deeldiner, waar minima hun voordeel mee kunnen doen. Verder zal er van alles worden weggegeven o.a. op het slotfestival in Stefanus in Overvecht.
Wegwijs door delen
‘Rijke’ mensen beseffen het vaak niet, maar voor mensen met weinig geld vormt het leven een continue puzzel hoe zij zonder kleerscheuren het einde van de maand kunnen halen. Onverwachte uitgaven zoals versleten schoenen van een puberzoon, een gestolen fiets of een kapotte wasmachine komen daarom nooit uit.
Toch zijn er mensen, die het lukt het hoofd (financieel) boven water te houden. Voor hen is het bijna een sport om de uitdagingen waar zij voor staan, te tackelen. Hoe lukt hen dat? Wat valt er van hen te leren? En hoe zit dat met gemeentelijke en sociaal maatschappelijke organisaties, kerken en fondsen? Wat hebben zij mensen met een laag inkomen letterlijk en figuurlijk te bieden? In de week van 10 tot en met 17 oktober zal door middel van een wandeling, een puzzelavond en een dialoogbijeenkomst een antwoord worden gegeven op deze en soortelijke vragen.
Op het programma
In drie wijken wordt een Wegwijswandeling op poten gezet, die voert langs organisaties en instanties waar hulp en ondersteuning, spullen en voedsel worden aangeboden. In diezelfde wijken is er een Deeldiner, waar tips en trucs worden uitgewisseld om financiële tegenvallers het hoofd te bieden. Voorts kunnen mensen tijdens een Dialoogbijeenkomst met elkaar in gesprek over hun situatie. Die op 16 oktober – in samenwerking met de gemeente – vormt de opmaat naar de nieuwe nota over de aanpak van armoede en schulden.
In de week maken we mensen vervolgens graag blij door (uit) te delen. Denk aan gratis spullen, maar ook kaartjes, waarmee mensen met een laag inkomen gratis naar theater, festival of film kunnen gaan.
Tot slot staan we op 17 oktober stil bij de viering van Internationale armoededag. Op die dag biedt het programma in en rond ZIMIHC theater Stefanus o.a. kinder- en jongerenactiviteiten, een informatie- en weggeefmarkt, de première van theatervoorstelling ‘Tikkie’ van Jong STUT, een optreden van Neco Novellas.
Nadere informatie
Hebt u vragen over een van de activiteiten in oktober? Wilt u misschien spullen, voedsel, kaartjes of iets anders weggeven? Neem dan contact op met Astrid van Kooten, mail: astridvankooten@tussenvoorziening.nl of Marry Mos, mail: marrymos@tussenvoorziening.nl; telefoon: 06-18680097.