De zoete koekjes van de Keulsekade

19 september 2016

Straatnieuws publiceerde een artikel over de Keulse Koeken. Nu steunt het AD/UN de aanvraag voor een nieuwe oven die de koekenbakkers zo dringen nodig hebben.

Uit het AD:
koeken

Uit het Straatnieuws:

Nog even en dan kan aan het rijtje van de Arnhemse Meisjes, de Fryske Dúmkes en de Deventer Koek ook de Keulse Koeken worden toegevoegd. Ambachtelijk gebakken in de keuken van de Inloop van de Tussenvoorziening aan de Keulsekade. Zo’n vierhonderd koekjes worden daar per week gebakken. Straatnieuws ging proeven.

De blauwe schorten gaan voor, het is tijd om koekjes te bakken. Vandaag moeten tweehonderd koekjes gemaakt worden, dat is een flinke hoeveelheid. Laszlo, bekend als Straatnieuws verkoper, draait er zijn hand niet voor om. Hij is tenslotte opgeleid als banketbakker en is wel wat gewend als het gaat om bakken. Het initiatief om koekjes te bakken is zelfs min of meer te danken aan Laszlo, zonder dat hij het zelf wist overigens.

Na de koffiecorner en het bakken van brood bij de Sleep Inn zocht De Tussenvoorziening een goede dagbesteding voor de Inloop bij NOIZ aan de Keulsekade. Gastvrouw Sandy, die als vrijwilliger werkt bij de Inloop, bracht wel eens koekjes mee en besloot op een gegeven moment zelf boterkoek te maken. Gewoon vanuit zo’n kant en klaar pak met de kleine oven. Dat moeten we beter kunnen dacht Djoca Reijntjes van de Tussenvoorziening.  Juist op dat moment verscheen een interview met Laszlo in Straatnieuws over onder andere zijn carrière als banketbakker in Hongarije. Zo is het balletje gaan rollen. In plaats van pakken wordt nu met verse ingrediënten gebakken, Laszlo is een van de vaste bakkers van het team.

Het team is wel wat klein vandaag. Normaal zijn er zo’n vijf tot zes bakkers aan het werk, nu zijn alleen Sandy en Laszlo aanwezig. Gelukkig kan Heidi, die dagdienst draait bij de NOIZ, met haar vriend bijspringen. “Nee joh, ben je gek,” zegt Heidi’s vriend, “ik help nu alleen omdat mijn vriendinnetje er nu is. Normaal bak ik niet.” Toch gaat hij als volleerd koekenbakker aan de slag en neemt al snel de leiding. Hij verdeelt de ingrediënten over twee kommen, zodat ze met twee man tegelijk kunnen kneden. Het worden pindakoekjes volgens het recept van Heidi.

De Keulse Koeken zoals de koeken heten die hier gemaakt worden is meer een verzamelnaam. Welke koek er echt geleverd wordt is afhankelijk van wie het recept levert. Ze zijn begonnen met de boterkoek, de laatste weken waren het vooral Utrechtse sprits die uit de oven kwamen. Met de zomerstop proberen de bakkers meer recepten uit. Het is immers rustig, vanaf september moet de productie weer op volle toeren draaien.

De bakkers hebben beschikking over een keukenmachine, maar die kan de grote hoeveelheid deeg niet in één keer kneden. Terwijl Heidi en haar vriend een deel van het deeg in de machine proberen te houden, kneedt Laszlo even verderop met de hand de andere helft van het deeg. Het is duidelijk te zien dat hier een professional aan het werk is, met het grootste gemak gaan zijn handen door het meel, de boter, pindakaas, suiker en eieren. Je zou denken dat Laszlo de leiding zou hebben, maar zo zit hij niet in elkaar. “Daar is hij veel te bescheiden voor,” zegt Djoca. “Maar hij kan wel goed uitleggen. Zo heb ik goed leren kneden. Ik heb er nog een zere duim van over.”

De koekjes worden voornamelijk geleverd aan de verschillende onderdelen van de Tussenvoorziening met hier en daar een verzoek van een ander. Het is ook even wennen voor iedereen en langzaam wordt er meer promotie gemaakt voor de koekjes. Uiteindelijk moeten de koekjes meer verspreid worden, ook buiten de Tussenvoorziening. Misschien kunnen Straatnieuws verkopers ze ook wel verkopen, bij de lokale supermarkt zul je de koekjes echter niet tegenkomen. Het doel is dan ook niet om heel groot te worden, het gaat vooral om een leuke activiteit te hebben bij de Inloop en om de talenten van de cliënten tot bloei te laten komen. “Zo professioneel als bijvoorbeeld de Koekjesfabriek zullen we niet worden, dat hoeft ook niet. Het zou mooi zijn als de Tussenvoorziening op deze manier zelfvoorzienend kan worden met leuke producten die door de cliënten worden gemaakt,” legt Djoca uit.

De ruimte waar de bakkers werken is beperkt, ze moeten echt roeien met de riemen de ze hebben. De keukenmachine is al luxe. Die is onlangs aangeschaft omdat de keukenmachines die ze eerder gedoneerd hebben gekregen het werk niet aan kunnen. Een investering in de toekomst. Een groot struikelblok is de oven die ze kunnen gebruiken van NOIZ. De capaciteit is beperkt en de oven heeft de nodige kuren. “Het zou geweldig zijn als iemand ons een echt goede oven doneerde,” oppert Sandy.

Ondanks de beperkingen mislukken de koekjes zelden. Hoewel Egbert die even koffie komt drinken niet echt te spreken is over de boterkoek van de dag daarvoor. “Proef deze, die zijn echt een stuk beter,” dringt Sandy aan. Ze krijgt gelijk. Een echt geheim voor goede koekjes is er niet zegt Laszlo, alles moet gewoon kloppen. Toch vindt Djoca het best lastig: “thuis koekjes bakken met de kinderen is makkelijk, dit is toch echt andere koek.” Laszlo haalt zijn schouders op, zo moeilijk is het toch niet?

Het project draait nu drie tot vier maanden en de ploeg raakt aardig op elkaar ingespeeld. Toch wordt er niet heel veel gesproken tijdens het bakken. “Het koekjes bakken helpt wel,” zegt Sandy “als ze willen kunnen ze toch hun verhaal kwijt hier.” Bij Sandy hebben ze zeker een goed oor. Ze is zelf vijf jaar dakloos geweest en heeft nu via de Tussenvoorziening een woning. “Ik kom zelf uit het wereldje, nu kan ik anderen een beetje helpen om op een ander pad te komen.” Ze krijgt een vrijwilligersvergoeding, daar gaat het haar niet om. “Ik kan niet binnen zitten en ga graag met mensen om. Ik houd ervan om met ze te praten, om dingen samen te doen. Dat kan hier heel goed.”

Nadat het deeg goed gerust heeft, kunnen koekjes de oven in. Met zijn vieren maken de balletjes deeg, het eigeel wordt erop gesmeerd en als finishing touch wat kokos. Dan komt er een lekkere geur uit de oven. Tweehonderd koekjes zijn klaar en ze zijn lekker. Echte ambachtelijke én sociaal verantwoorde koekjes. Er kan weer vergaderd worden bij de Tussenvoorziening.