Budgetteren? Bittere noodzaak voor ons allemaal.
30 maart 2022
Hoopte je dat er na de corona-periode rustiger tijden zouden komen, ook op het financiële vlak? Niets is minder waar. De stijgende energieprijzen en de Russische invasie in Oekraïne zetten alles op scherp. De toekomst van je portemonnee kent veel onzekerheden. In tijden waarin het voor iedereen lastiger is om rond te komen, is budgetteren het beste wat je kunt doen. Onze budgetconsulent Rob Schellekens helpt je in deze blog op weg.Compensatie voor lage inkomens? De bijstandsuitkering is gewoon te laag.
De afgelopen jaren kwamen er al regelmatig nieuwsberichten dat Nederlandse gezinnen financieel kwetsbaar zijn. En dit geldt niet alleen voor de lagere inkomensgroepen, maar ook voor gezinnen met modale of hoge inkomens. Het wegvallen van inkomen of het doen van noodzakelijke hogere uitgaven kan steeds moeilijker worden opgevangen. De favoriete strategie van de overheid om kwetsbare doelgroepen tegemoet te komen is compenseren van gedupeerden.
Is de huur te hoog? Huurtoeslag. Is je kind te duur? Kindgebondenbudget. Is je leven verwoest doordat je onterecht als fraudeur bent bestempeld? Compensatie kinderopvangaffaire. En de nieuwste compensatie uit deze hoge hoed: de energietoeslag. Goed dat er gedacht wordt aan kwetsbare doelgroepen, maar al die verschillende regelingen maken het leven niet makkelijker. Bovendien zijn de compensaties niet toereikend; de bijstandsuitkering is gewoonweg te laag. Dit zijn echter zaken waar ik als inkomensbeheerder weinig invloed op heb. Wat ik wél kan doen voor mijn cliënten: budgetteren.
Pijnlijk maar waar, voor mensen met een kleine beurs is dit gesneden koek.
Als inkomensbeheerder en schuldhulpverlener denk ik dat we wat zuiniger op ons geld moeten zijn, en méér moeten nadenken waaraan en wanneer we het uitgeven. Zonder keuzes worden de oplopende rekeningen problematisch. Dit geldt met name voor de energieprijzen die potentieel elke maand kunnen wijzigen. Tot zover was dit “nadenken over geld” voor veel gezinnen met modale inkomens niet nodig. We wisten wat onze financiële ruimte was, en hoefden niet lang na denken over uitgaven als kleding, eten en uitjes. Maar het bizarre en pijnlijke is dat dit voor mensen met lagere inkomens al wél jarenlang noodzakelijk is. We kunnen hierin nog iets van hen leren. Maar ook de Japanners kunnen een inspiratiebron zijn.
Kakeibo: leer budgetteren op de Japanse methode.
Een aantal weken geleden las ik op Nu.nl over een Japanse methode genaamd Kakeibo. Het is een korte en duidelijke methode om financieel rond te komen, en je vooraf gestelde (spaar)doelen te kunnen halen. Het komt er in het kort op neer:
- Bereken de hoogte van je maandelijks inkomen.
- Bereken de vaste lasten per maand.
- Hoeveel budget wil je opzij zetten voor een spaardoel of een extra uitgave deze maand?
- Wat is het restantbedrag (trek 2 en 3 van 1 af) en deel het door 4,3. Dat weet je hoeveel budget je per week hebt voor de dagelijkse kosten.
- Bepaal aan het eind van de maand of je financieel uitgekomen bent, en of je verbeterpunten hebt voor de toekomst.
Ik vond het zo leuk om dit te lezen! Omdat dit exact de wijze is waarop Stadsgeldbeheer al jarenlang met haar cliënten werkt. We stellen een budgetplan op, overleggen met cliënt wat zijn wensen en spaardoelen, en berekenen wat er per week aan leefgeld besteed kan worden. Daarna is het aan cliënt om ook daadwerkelijk met bijvoorbeeld deze 60 euro uit te komen. Ik kan daar alleen maar respect voor hebben.
Meer weten?
- Rob Schellekens is consulent bij Stadsgeldbeheer. Wat doet Stadsgeldbeheer? Lees meer over Stadsgeldbeheer.