Financieel vrijwilliger André vertelt: ‘Iets doen wat je leuk vindt en mooie contacten’

6 augustus 2021

André is al sinds 2012 financieel vrijwilliger bij de Tussenvoorziening.

Financieel vrijwilligers van de Tussenvoorziening helpen mensen thuis met hun financiën. Bijvoorbeeld bij schulden, om weer overzicht te krijgen of bij het maken van een jaarplanning. Deze hulp is gratis. Lees meer over de financieel vrijwilligers thuis.

André vertelt over zijn werk:

‘Ons doel is dat mensen weer volwaardig en (zo) zelfstandig (mogelijk) kunnen deelnemen aan de samenleving!’ Gedurende een periode van ongeveer een jaar komt André regelmatig bij iemand thuis voor hulp bij de financiën en administratie.

Een grote stressfactor minder

‘Ik neem mijn cliënten het werk niet uit handen, maar biedt begeleiding zodat ze na verloop van tijd zelf verder kunnen! Dat zelf (weer) kunnen is vaak een enorme opluchting voor mensen, het is echt een grote stressfactor minder.’ Met zijn inzet, kennis en kunde hielp Andre al meer dan twintig Utrechters naar financiële zelfstandigheid! Voor een groot deel van die cliënten heeft hij dan ook veel betekend.

‘Ik werk met kwetsbare mensen die vaak tegen problemen aanlopen bij grote instanties, denk aan de Belastingdienst, UWV of het CAK. Ik merk dat er bij deze instanties vrij veel fouten worden gemaakt. Bij een aantal trajecten heb ik voor mijn cliënten geld “terug kunnen halen” dat ze anders nooit zouden hebben gekregen. Recent kreeg een van mijn cliënten ruim 1.300 euro terug vanwege verkeerd berekende eigen bijdrage. Veel geld voor iemand die maandelijks een uitkering krijgt van het UWV van iets meer dan 1.000 euro!’

Waarom vrijwilligerswerk?

Zijn vrijwilligerswerk geeft Andre positieve energie. ‘Je kan iets doen wat je leuk vindt en hebt mooie contacten met mensen, ook buiten je eigen sociale cirkel. Er zijn zoveel soorten vrijwilligerswerk, dat er altijd wel iets is wat bij je past. Bovendien is het leerzaam. Als je dan ook nog eens merkt dat mensen tevreden zijn over de hulp die je hen biedt, geeft dat een heel voldaan gevoel!’

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk onze vacature voor financieel vrijwilliger.

 

De foto’s en dit interview zijn gemaakt door VC Utrecht: Boukje Jansen van Galen | MediaMakers VC Utrecht