‘Fondsen helpen om vastgelopen situaties te doorbreken’

30 oktober 2020

Antje Kamminga werkt bij Stadsgeldbeheer. Ze is daar de fondsenspecialist. Zij weet precies wat ‘investeren uit de crisis’ voor onze cliënten betekent.

“Een collega belt me op. Of ze een bijdrage voor een elektrische bakfiets kan aanvragen bij een fonds. Haar cliënt moet drie jonge kinderen naar de dagopvang en naar school brengen. Dat doet ze nu met de bus en dan lukt het haar niet om op tijd op haar werk te komen. Een e-bakfiets zou uitkomst bieden; mevrouw komt op tijd op haar werk én ze bespaart op vervoerskosten. Het spaargeld is op en geld apart zit er voorlopig echt niet in. Mijn collega heeft de oplossing al helder voor ogen. Ik raad haar aan om hiervoor inderdaad een fonds aan te vragen.

Herstel of weer meedoen
In mijn functie als ondersteuner van het Bob van der Houtfonds, een cliëntensteunfonds van de Tussenvoorziening, zie ik tientallen aanvragen van collega’s voorbijkomen. Denk aan een wasmachine, nieuwe matrassen, een laptop, tandartskosten en woninginrichting. Dit zijn vrij concrete aanvragen en ook wel ‘individuele noden’ genoemd in fondsentaal. Ook aanvragen die gericht zijn op maatschappelijk herstel of weer meedoen in de maatschappij, komen voorbij. Denk aan rijlessen om aan de slag te kunnen als vrachtwagenchauffeur of kosten voor een kappersopleiding. Ik screen de aanvragen voordat ik ze doorzet naar het bestuur. Is het inkomen op orde, draagt het gevraagde bedrag bij aan een structurele oplossing? Ook let ik op de motivatie; wat doet cliënt om zijn of haar leven weer op de rit te krijgen?

Kickboksen kan de weg naar werk vrij maken
Een bijdrage uit een fonds kan een vastgelopen situatie doorbreken. Het kan ook voor motivatie zorgen op andere leefgebieden. Zo gaf het Bob van der Houtfonds een bijdrage voor een jaarabonnement kickbokslessen. Waarom? De lessen gaven de cliënt een goede impuls voor het verwerken van haar trauma’s. Zo kwam er meer ruimte voor het oppakken van werk of een opleiding. Een fonds kan er dus ook voor zorgen dat een cliënt weer aan het werk kan na jaren van bijstandsuitkering. En zo levert de investering uiteindelijk een maatschappelijke kostenbesparing op.

Door kennis meer vanzelfsprekendheid
Als fondsenspecialist bij Stadsgeldbeheer ben ik al ruim 4 jaar bezig met het vergroten van kennis rondom fondsen. Collega’s krijgen van mij bijvoorbeeld voorlichting met antwoorden op vragen als: ‘wanneer vraag ik een fonds aan?’ ‘welke fondsen zijn er?’ ‘wat zet ik in een fondsaanvraag’ en ‘welke voorliggende voorzieningen zijn er?’. Ik wil collega’s aan het denken zetten over het nut van een fondsaanvraag. Het mag echt vanzelfsprekender worden om af en toe extra geld voor cliënten aan te vragen!

Benutten van het beschikbare geld
Momenteel ontwikkel ik samen met collega’s een e-learning over fondsen. Daarnaast neem ik deel aan een overleg met verschillende Utrechtse fondsenaanjagers om ideeën te delen over het toegankelijker maken van fondsen. Daar verscheen dit interview met mijn collega Jora over. Ik vind het echt mooi om op deze manier te werken aan een gedeelde visie over fondsen. Zo kunnen we het ‘extra’ geld dat beschikbaar is voor onze cliënten ook daadwerkelijk benutten en laten we niks liggen!