“Ik was dakloos, psychotisch en ik had schulden. Nu weet ik hoe het systeem werkt.”

13 april 2023

“Ik wist niet hoe ik het zelf kon doen. Ik had totaal geen overzicht van mijn schulden. Nu heb ik wel het vertrouwen dat ik weet hoe het systeem in elkaar zit.” Benjamin is dakloos, psychotisch en hij heeft schulden. Hij is het overzicht kwijt, en heeft geen idee meer hoe het verder moet. Toch lukt het hem, met hulp van Mark van Stadsgeldbeheer, de schuldhulpverlening van de Tussenvoorziening. Samen met zijn consulent ontdekte Benjamin dat zijn schulden lang niet zo erg waren als hij zelf dacht.

“Daar zit je dan, zonder iets. In de nachtopvang, psychotisch en zwaar in de war. Ik was suïcidaal en zat slecht in mijn vel. Om aan de stress te ontsnappen gebruikte ik veel wiet.” Er is heel wat aan vooraf gegaan. “Ik had een woning verloren, een paar jaar in het buitenland geleefd, gedoe met familie en heel wat mentale problemen. Toen ik opnieuw mijn huis uit moest, kwam ik in de opvang terecht.”

Het overzicht kwijt

Later kwam Benjamin terecht bij de Noiz, een andere opvang. Deze opvang is in zelfbeheer. “Daar ben ik ook beheerder geworden, en had ik een kamer. De begeleiding van Stadsgeldbeheer zit dan standaard in het ‘pakket’, het is een verplichting voor iedereen die begeleiding van de Tussenvoorziening krijgt.

Ik weet eigenlijk niet meer precies wanneer ik begon bij Stadsgeldbeheer. Ik had toen totaal geen overzicht. Door de psychoses, wietgebruik en stress had ik geen idee meer. Ik had geen beeld van hoeveel schulden ik inmiddels had. Omdat ik wist dat ik niets goed had afgesloten, was ik bang dat het in al die jaren alleen maar veel erger was geworden.”

Schuldenstress

“Ik had toen al heel lang veel stress door mijn schulden. Bij Stadsgeldbeheer hielpen ze me met het in kaart brengen. Dat was, door mijn geschiedenis, een heel grote klus waar we lang mee bezig zijn geweest. Ik wist het echt niet meer. Zorgverzekering, huurachterstanden, abonnementen, deurwaarders, de Rabobank, ga zo maar door.

Met schulden voel je je een klootzak omdat je niet betaald hebt. Ik had niet het idee dat ik het zelf op kon lossen, ik dacht dat het steeds erger werd. Daardoor had ik het idee dat ik geen toekomstperspectief had, ik dacht dat ik nooit meer aan woonruimte zou kunnen komen met die schulden. Het was allemaal niet fraai, maar in mijn hoofd maakte ik het nog veel erger.

Toen ik bij de Noiz beheerder was, had ik ruimte om mijn leven weer op de rit te krijgen. Doordat mijn geld in beheer werd genomen, had ik minder stress. En zonder stress begint herstel. Het ging bijna vanzelf: Stadsgeldbeheer zorgde ervoor dat mijn huur op tijd werd betaald, en ik kon weer gaan werken aan mijn ritme.”

Samenwerken

“Met veel moeite hadden we – mijn consulent en ik – uiteindelijk wel een overzicht van alle schulden. Om eerlijk te zijn viel het totaal me alles mee. Ik moest er zelfs van lachen, ik was zo bang dat het zoveel meer zou zijn.

De mensen bij Stadsgeldbeheer vond ik relaxt én zakelijk. Ze zijn heel professioneel, ze weten alles. Dat geeft mij vertrouwen. Mijn consulent kon zich aanpassen aan mijn tempo en mogelijkheden. Hij stelde me gerust als ik weer veel stress had. “We zien hier wel ergere situaties” grapte hij, nou, dan voel je je wel beter over je eigen.

Uiteindelijk kreeg ik een best laag aflossingsbedrag. En ik moest ook nog belastingaangifte doen. Toen mijn schuldenregeling bijna van start ging, kregen we goed nieuws. Ik kreeg zoveel geld terug van de belasting dat de schuldenregeling niet eens meer nodig was! Dat was een fantastisch moment, toen we die brief kregen.”

Weer zelfvertrouwen opbouwen

“Ook toen mijn schulden waren opgelost, wilde ik nog steeds graag hulp met budgetbeheer. Alle problemen zijn slecht geweest voor mijn zelfvertrouwen. Want wat nou als het weer gebeurt, kan ik het dan zelf wel aan? Ik ben nog altijd bang dat er toch nog een schuldeiser opduikt.

Het is een hele geruststelling dat mijn geldzaken nu op orde zijn. Maar ja, als ik weer een psychose krijg, gaat het mis. Dan kan ik mijn eigen geld niet beheren. Om ervoor te zorgen dat ik geen psychose krijg, helpt een stabiel bestaan. Zonder geldstress.”

Ik weet hoe het werkt

“Ik heb veel geleerd van mijn consulenten. Ik wist eerst niet hoe ik het zelf kon doen. Dankzij Stadsgeldbeheer weet ik hoe het systeem werkt. Ik kan hun overzicht meenemen en dat gebruiken. Hun hulp was voor mij eigenlijk een soort cursus zelfbeheren, omdat je leert wat je allemaal moet doen, en waar je aan moet denken.

Door risico op psychoses en de bijwerkingen van mijn medicatie, durf ik het niet aan om het volledig zelf te doen. We werken nu toe naar dat ik kan uitstromen naar het Huishoudboekje, dat is wat lichtere hulp. Eigenlijk zou ik zelfs al uitgestroomd zijn, maar toen kreeg ik voor de vierde keer in mijn leven een psychose. Nou, zie dan maar je financiën zelf te beheren.”