Marianka is vrijwilliger bij de Weerdsingel: “Ik leer hier mijn vooroordelen opzij te zetten”

20 februari 2024

Als vrijwilliger bij de Weerdsingel leer je mensen van over de hele wereld kennen. Van spelletjes spelen tot diepgaande gesprekken: je komt niet alleen meer te weten over de ander, maar ook over jezelf. Marianka Komornicka, vrijwilliger bij de Weerdsingel: “Je leert empathisch te luisteren en je vooroordelen opzij te zetten.”

Uit je bubbel

Marianka verhuisde naar Nederland om hier te studeren. In haar thuisland Polen was ze, naast haar studie, altijd sterk sociaal betrokken. Aangekomen in Nederland ging ze op zoek naar een manier om zich ook hier betekenisvol in te zetten. “Ik wilde mijn universiteitsbubbel uit – op zoek naar een omgeving vergelijkbaar met de plekken waar ik in Warschau vrijwilligerswerk deed.”  

Ze kwam bij de Weerdsingel terecht, een opvanglocatie voor mensen zonder verblijfsvergunning. Als vrijwilliger lever je een onmisbare bijdrage aan de opvang van een groep kwetsbare mensen die op geen enkele andere plek terecht kunnen. “De gasten zijn heel vriendelijk, er hangt een warme sfeer. Tijdens mijn eerste shift werd ik al door een van de gasten uitgenodigd om samen te eten. En we spraken niet eens dezelfde taal!” 


Het opbouwen van vertrouwen

Gesprekken over koetjes en kalfjes veranderen geleidelijk in diepgaande gesprekken, die soms wel uren kunnen duren. “Ik vind het geweldig hoe mensen zich met de tijd meer openstellen. Ik zie daarin kansen om van elkaar te leren; bijvoorbeeld over de taal die we spreken en de landen waar we vandaan komen. We praten over onze krachten, maar ook over de dingen waar we mee worstelen.” 

Het gaat over het bouwen van wederzijds vertrouwen

Daar doe je het voor

Er is ook genoeg ruimte voor plezier. “We spelen spelletjes, helpen bij het aanmaken van datingprofielen, proeven eten van allerlei verschillende culturen. Ik heb wel eens geprobeerd te communiceren in 5 verschillende talen die ik allemaal niet kende – toen leerde ik de vele opties van Google Translate kennen,” voegt Marianka lachend toe.  

Op de vraag wat het vrijwilligerswerk haar brengt, antwoordt Marianka: “De Weerdsingel is een plek die me heeft geleerd hoe ik empathisch kan luisteren en mij flexibel op kan stellen. Ook word je uitgedaagd om je vooroordelen opzij te zetten. Het werk is ontzettend leuk, maar laat je ook nadenken hoe sommige dingen zijn vanuit het perspectief van een ongedocumenteerd persoon.”