Lees voor
Schuldhulpverlening bij Stadsgeldbeheer - De Tussenvoorziening

Schuldhulpverlening bij Stadsgeldbeheer

Schuldhulpverlening bij Stadsgeldbeheer

Schulden zorgen voor veel stress. Stadsgeldbeheer helpt mensen uit de schulden te komen en te blijven. We zoeken uit welke schulden er zijn, nemen contact op met schuldeisers en zoeken samen met de cliënt naar de beste oplossing.


Aanmelden


Meer over schuldhulpverlening

Kiezen voor schuldhulpverlening is niet altijd makkelijk. Veel mensen schamen zich voor hun schulden. Ze hopen de problemen zelf op te lossen. Of negeren het probleem en maken bijvoorbeeld de post niet meer open. De schulden stapelen zich op en het risico bestaat dat iemand de huur niet meer kan betalen en uit huis wordt gezet.

Schuldenvrij met Stadsgeldbeheer

Stadsgeldbeheer helpt mensen van hun schulden af te komen. Onze financieel begeleiders zorgen dat er orde komt in de chaos en maken afspraken om de schulden af te betalen. Zo ontstaat er rust na een periode van geldstress. Hieronder lees je hoe we dat doen.

Voordat de schulden worden afbetaald

Voordat het schuldentraject begint, zijn er wat dingen te regelen en uit te zoeken. Ook willen we duidelijkheid krijgen over de schulden. Bijvoorbeeld:

  • Worden er nieuwe schulden gemaakt?
  • Zijn er schulden bij vrienden of kennissen?
  • Wat is het inkomen?

Als we alles weten, starten we in overleg met de cliënt de schuldregeling.

Schuldregeling

Een schuldregeling is een afspraak die de financieel begeleider maakt met de mensen en bedrijven die nog geld krijgen van de cliënt (schuldeisers). De financieel begeleider doet een afbetalingsvoorstel aan de schuldeisers. Het voorstel is afhankelijk van het inkomen van de cliënt én de hoogte van de schuld.

Als alle schuldeisers akkoord zijn met het afbetalingsvoorstel, heet dat een minnelijke schuldregeling (MSNP). Soms gaan niet alle schuldeisers akkoord en moeten we naar de rechtbank om een dwangakkoord (WSNP) aan te vragen. Wij begeleiden de cliënt hierbij.

Saneringskrediet

Meestal vragen we een saneringskrediet aan. Dit betekent dat we 1 lening voor de cliënt afsluiten bij de Gemeente Utrecht. Met dit geld betalen we in 1 keer alle schulden af. De cliënt houdt dan 1 schuldeiser over.

Andere vormen van schuldregelingen

Naast een saneringskrediet bieden we ook schuldbemiddeling, een betalingsregeling of herfinanciering aan. Ook vragen we dwangakkoorden aan als schuldeisers niet akkoord gaan.

"Het lukte zelf niet. Ik was blij dat ik het uit handen kon geven."

Aanmelden voor Stadsgeldbeheer

Aanmelden bij Stadsgeldbeheer gaat via het aanmeldformulier. Iemand kan zich zelf aanmelden, of een verwijzer kan een cliënt aanmelden. Onze hulp is gratis.

Eerst even overleg? Bel 030-230 29 87.


Aanmelden


Veelgestelde vragen over schuldhulpverlening

Nee, helaas niet. We zoeken eerst samen uit hoeveel schulden er zijn en dan maken we een plan. Daarna betaal je 3 jaar af aan je schuldeisers.

Voor een saneringskrediet van Gemeente Utrecht geldt dat de regeling verkort kan worden van 3 naar 2 jaar. Je maakt een plan van aanpak met je consulent. Als je je daaraan houdt, kun je in aanmerking komen voor gedeeltelijke kwijtschelding van je saneringskrediet.

Dat verschilt per persoon. De hoogte van het leefgeld spreek je af met jouw consulent. Dat hangt af van het inkomen en de vaste lasten. De meeste mensen kiezen voor wekelijks leefgeld.


“Het begin bij Stadsgeldbeheer weet ik nog goed…

Kom ik daar met een tas vol brieven die daar al maanden in zaten, helemaal natgeregend. Een géúr kwam ervan af… “Nou, maak maar open”, zei mijn schuldhulpverlener. Ze begon gewoon bij het begin, heel rustig en vriendelijk, keek niet op me neer. Samen zochten we het uit.

Vorige maand heb ik de laatste schulden afgelost. Ik kan een klein beetje sparen, een aanvullende verzekering of telefoonabonnement afsluiten. Dat kan allemaal niet als je schulden hebt. De BKR-registratie is klaar, dat geeft me heel veel lucht, dat voel ik fysiek zelfs.”
Lees het verhaal van Rob