Lees voor
Opvang voor ongedocumenteerden - De Tussenvoorziening

Opvang voor ongedocumenteerden

Opvang voor ongedocumenteerden

Onze opvang voor ongedocumenteerden is een 24-uursopvang voor kwetsbare mensen zonder geldige verblijfsvergunning. Zij kunnen hier aansterken en tot rust komen. Samen met hun begeleiders werken ze aan hun toekomst.





Meer over de opvang voor ongedocumenteerden

Deze opvang op de Weerdsingel in Utrecht biedt plek aan 20 mannen en vrouwen en 3 gezinnen zonder geldige verblijfsvergunning die dakloos zijn geworden.

De opvang is voor mensen die:

  • Geen recht hebben op opvang door de overheid (COA).
  • Regiobinding hebben met Utrecht.
  • In een schrijnende situatie zitten. Bijvoorbeeld door lichamelijke of psychische klachten.
  • Voor mannen geldt dat er toekomstperspectief moet zijn. Dat betekent dat het zinvol moet zijn om (opnieuw) een procedure tot verblijf te starten. Of dat er wordt gewerkt aan doormigratie naar een ander land of terugkeer naar het land waar iemand vandaan komt.

Hoe lang kan iemand in de opvang blijven?

De duur van de opvang verschilt. Mannen blijven zolang dat nodig is. De meesten gaan na een paar maanden naar een andere plek. Bijvoorbeeld naar een andere opvang in Utrecht of naar het asielzoekerscentrum. Vrouwen en gezinnen verblijven gemiddeld 3 maanden.

Begeleiding bij de opvang voor ongedocumenteerden

Begeleiders van de Tussenvoorziening helpen bij medische problemen, het vinden van dagbesteding of het regelen van school voor minderjarige kinderen. Voor juridische begeleiding krijgen mensen ondersteuning van STIL, Vluchtelingenwerk Midden-Nederland of het ex-Ama Team.

In samenwerking met…

De Tussenvoorziening werkt samen met o.a. het Aanmeldloket ongedocumenteerden Utrecht, Vluchtelingenwerk Midden-Nederland, STIL, SNDVU, de Toevlucht, Seguro, Huize Agnes, Project PAS, Villa Vrede, huisartsenpraktijk Binnenstad, stichting LOS en INLIA.

Aanmelden voor de opvang voor ongedocumenteerden

Ongedocumenteerden kunnen zich zelf aanmelden voor de opvang op de Weerdsingel via het Aanmeldloket ongedocumenteerden. In het Aanmeldloket werken 4 organisaties samen.

Aanmelden

Maak een afspraak per e-mail: aanmeldloket@tussenvoorziening.nl of bel tijdens openingstijden naar: 06-18742750.

Openingstijden van het Aanmeldloket:
Maandag: 10.00 – 12.30 uur
Dinsdag: 13.00 – 15.30 uur
Donderdag: 13.00 – 15.30 uur

Adres van het Aanmeldloket in het Huis van Vrede: Trumanlaan 70-72 in Utrecht.

Wachtlijst

De opvang zit bijna altijd vol. Daarom is er een wachtlijst voor de opvang.



"It feels like I am in my fathers’ home. I feel safe, I feel quiet, I feel I have rest here."

Veelgestelde vragen

Ook ongedocumenteerden hebben recht op bed, bad, brood en begeleiding. Kwetsbare ongedocumenteerden lopen ernstige schade op als zij geen toegang hebben tot basisbehoeften als onderdak, voedsel en schoon water. De Tussenvoorziening begeleidt mensen die het zonder opvang niet redden.

Het Aanmeldloket is de organisatie waar ongedocumenteerden zich kunnen aanmelden voor opvang. In het Aanmeldloket werken 4 organisaties samen. 2 opvangorganisaties: de Tussenvoorziening (opvang op de Weerdsingel) en het Leger des Heils (Toevlucht). En 2 begeleidende organisaties: STIL en Vluchtelingenwerk Midden-Nederland.

Vrouwen blijven maximaal drie maanden bij de opvang op de Weerdsingel. Als het nodig is iets langer. Voor mannen is de duur van de opvang niet van tevoren vastgelegd.

Ruim de helft stroomt uit naar de Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht. Een kwart stroomt uit naar een particuliere woonplek of het eigen netwerk. De rest gaat naar een organisatie buiten Utrecht of een asielzoekerscentrum. Een enkeling vertrekt met de noorderzon.