Maatje worden
Maatje worden
voor iemand anders
Onze cliënten zijn vaak het contact met familie, vrienden en kennissen verloren. Onze vrijwillige maatjes doen samen met hen leuke dingen en werken aan een doel van de cliënt. Wil jij iets voor een ander in Utrecht betekenen? Meld je dan snel aan!
Weet jij hoe het is?
Wat ga je doen?
Als maatje doe je samen leuke dingen en werkt aan een doel. Maak jij een paar uur per week de tijd?
We hebben verschillende soorten maatjes. Je kiest zelf wat het beste bij jou past, of geeft geen voorkeur door.
- Maatje voor (ex-)daklozen.
- Maatje voor LHBTI’er.
- Digimaatje.
Wat vragen we van jou?
Het belangrijkste dat we van je vragen? Dat je iets wil betekenen voor medemensen die het moeilijk hebben. Daarnaast vragen we:
- Je wil 6 maanden blijven.
- Je bent minimaal 18 jaar.
- Je wil iets betekenen voor iemand anders.
- Je kunt je goed inleven in de ander.
Wat krijg je ervoor terug?
Als maatje maak je het leven van iemand anders in Utrecht een stukje beter. Je stapt een nieuwe wereld in, je hoort nieuwe verhalen en ontmoet mensen die je anders niet zou ontmoeten. En, niet onbelangrijk, je ontwikkelt nieuwe kwaliteiten van jezelf.
Daarnaast bieden we jou:
- Vrijwilligerswerk waarbij je iemands leven wat kleurrijker maakt.
- Je wordt goed begeleid en kunt meedoen aan trainingen.
- Je kunt meedoen aan activiteiten die wij organiseren voor jou en je maatje.
- Je krijgt een onkostenvergoeding.
Maatje worden? Meld je aan!
Met een kleine bijdrage van je tijd, maak jij een groot verschil voor iemand anders. Vul het formulier in en we bellen je binnen 2 werkdagen voor een eerste kennismaking.
Een van onze vrijwilligers vertelt:
Milan is regenboogmaatje: “We spreken wekelijks af, soms eens in de 2 weken. Vaak bij mijn maatje thuis, maar we hebben bijvoorbeeld ook een middag gezwommen bij Kromme rijn. Ik vond het superleuk om met hem te zwemmen, samen lol te hebben en te zien hoe mijn maatje glundert als we bijvoorbeeld een gek dansje doen. Het is heel mooi om te merken hoe hij opbloeit door ons contact. Ik ga dan zelf ook met een grote glimlach op mijn gezicht naar huis.”
Veelgestelde vragen
Hoe gaat het na mijn aanmelding?
Na je aanmelding bellen we je binnen 2 werkdagen op voor een kennismaking. We vertellen je wat meer over wat je doet als maatje, voor wie je dat kunt zijn en op welke manier. Samen kijken we of we een match kunnen maken.
Zie jij het zitten? Dan koppelen we je aan iemand.
Waar spreek ik af met mijn maatje?
Meestal bedenk je samen met je maatje wat je gaat doen en waar je afspreekt. Dit kan bijvoorbeeld in het park zijn, bij je maatje thuis of in de stad.
Wat als het nou niet klikt met mijn maatje?
We maken het gelukkig niet vaak mee, omdat we zorgvuldig matchen en eerst kennis maken. Loopt het contact toch niet fijn? Overleg dan even met je contactpersoon van het maatjesteam.
Wat doe je als digimaatje?
Je leert mensen omgaan met hun laptop en internet. Als digimaatje word je gekoppeld aan iemand die digitaal vaardiger wil worden. Je spreekt eens per week bij jouw maatje thuis of online af. Je leert de ander hoe die zelf kan omgaan met de computer. Je neemt dus geen taken over. Denk aan een DigiD aanmaken, online bankieren, een e-mail versturen en veilig internetten.
Een belangrijk onderdeel is het sociale contact tussen jou en je maatje. Jullie hebben samen fijne gesprekken en tegelijkertijd vergroten de digitale vaardigheden van je maatje. Het is dus belangrijk dat je empathisch bent en goed kunt luisteren.
Voor wie?
Onze deelnemers zijn mensen die in armoede leven. Doordat ze bijvoorbeeld niet kunnen werken of schulden hebben. Ze hebben vaak geen groot netwerk van mensen om zich heen en dus ook niemand om hen te helpen bij het begrijpen van een computer.
Je hoeft echt geen wizkid te zijn om digimaatje te worden. Ervaring met computers en een beetje geduld is het belangrijkste.
Wat doe je als financieel maatje?
Als financieel vrijwilliger ondersteun je iemand zijn geldzaken op orde te krijgen, de administratie te doen en om te gaan met het budget. Je neemt het werk niet uit handen, maar coacht iemand om het zelf te doen. Bijvoorbeeld:
- Het sorteren en opbergen van de post.
- Contact opnemen met instanties.
- Het online aanvragen en wijzigen van toeslagen.
- Het maken van een overzicht met inkomsten en uitgaven.
Jij en je cliënt spreken samen af wanneer je elkaar ziet. In principe is dit bij de cliënt thuis. Dat kan ook in de bibliotheek of bij het buurteam zijn. Vaak zie je elkaar in het begin vaker en wordt de begeleiding steeds minder intensief.
De doelgroep
Je helpt mensen met een kwetsbaarheid. Bijvoorbeeld ex-dakloosheid, een psychische aandoening, verslaving of een verstandelijke beperking.
Wat doe je als financieel maatje voor (ex-)sekswerkers?
Als financieel maatje voor (ex-)sekswerkers zet je je in voor financiële stabiliteit van (ex-)sekswerkers.
- Je voert gesprekken om de situatie van de cliënt scherp in kaart te brengen.
- Waar nodig verzamel je informatie. Het kan zijn dat de cliënt dit weet, of dat je daarvoor externe partijen vraagt.
- Samen met de cliënt bekijk je wat er moet gebeuren, en doe je wat nodig is.
- Je helpt cliënten met vragen over bijvoorbeeld uitkeringen, belastingen, toeslagen, schulden, gemeentelijke regelingen en het schrijven van bezwaar en/of verzoekschriften.
- Je overlegt met de medewerkers van Belle en met de cliënten.
En waar doe je dat?
Dat doe je bij Belle. Belle ondersteunt (ex-) sekswerkers in de regio Utrecht, zodat zij hun werk veilig kunnen doen en in vrijheid hun eigen keuzes kunnen maken. Sekswerk is werk. We sluiten onze ogen niet voor problemen en misstanden. Belle is er voor alle (ex)sekswerkers en slachtoffers van mensenhandel in de regio Utrecht en Gooi & Vechtstreek. We bieden ondersteuning en begeleiding om de kwaliteit van leven te verbeteren.
We zoeken een financieel maatje die wekelijks kan op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur.