Lees voor
Taalmaatje voor vluchtelingen uit Oekraïne | De Tussenvoorziening

Taalmaatje voor Oekraïense Vluchtelingen

Taalmaatje voor Oekraïense vluchtelingen

Veel Oekraïense mensen zijn hier nu al ruim een jaar. Steeds meer mensen willen nu ook beter Nederlands leren. Daarom zijn we op zoek naar extra taalmaatjes. Als taalmaatje help je mensen om zich sneller thuis te voelen. Dus wil je mensen graag een stukje op weg helpen en je heb je gemiddeld een uurtje in de week tijd? Aarzel dan niet, en word taalmaatje voor vluchtelingen uit Oekraïne.


In het kort

 • Je wordt gekoppeld aan iemand om Nederlands te oefenen.
 • Het kost je een uurtje in de week en je doet iemand een groot plezier.
 • De opvanglocaties zijn op verschillende plekken: de Danubia (het schip aan de Keulsekade), Kanaalweg en Kanaalstraat in Utrecht, Belcampostraat in Leidsche Rijn, en Zijpenberg en Gulperberg in de Meern.

Wat ga je doen?

Je gaat mensen wegwijs maken in de Nederlandse taal. Mensen hebben veel verschillende taalniveaus. De een weet al heel veel en doet een opleiding, de ander kent de taal nog helemaal niet. Ieder duo doet het op hun eigen manier. Bijvoorbeeld door samen spelletjes te doen, te lezen, huiswerk te maken en te praten. Samen overleggen jullie wat het beste werkt. Er is ook wat materiaal aanwezig om mee te werken.

Alle hulp is welkom. Na een kennismakingsgesprek zorgen we voor een goede match. We zoeken naar raakvlakken. Want als je met iemand met wie je een klik hebt, is het leuker en makkelijker om met iemand een taal te leren!

Wat breng je mee?

Het belangrijkste dat we van je vragen? Dat je iets wil betekenen voor medemensen die het moeilijk hebben. Voor onze taalmaatjes vragen we daarnaast:

 • Je bent geduldig en vindt het leuk om mensen iets te leren over de Nederlandse taal.
 • Je schrikt niet van een taalbarrière, of je spreekt zelf Russisch, Oekraïens of Engels.
 • Je bent minimaal 18 jaar en kunt een VOG aanvragen.
 • Je bent creatief en enthousiast en je hebt gemiddeld een uurtje in de week tijd.

Help je ook mee als taalmaatje voor vluchtelingen uit Oekraïne?

Met een kleine bijdrage van je tijd maak jij een groot verschil. Meld je vandaag nog aan voor een kennismaking:

Ja, ik help graag mee Oekrainers!

Wat krijg je daarvoor terug?

Als vrijwilliger maak je het leven van mensen in een heel lastige situatie een stukje beter. Je stapt een nieuwe wereld in, je hoort nieuwe verhalen en ontmoet mensen die je anders niet zou ontmoeten. En, niet onbelangrijk, je ontwikkelt nieuwe kwaliteiten van jezelf.

Daarnaast bieden we jou:

 • Zinvol vrijwilligerswerk.
 • Je ontwikkelt jezelf en je werkt in een maatschappelijke opvang.
 • Je krijgt een hoop leuke collega’s erbij. Je leert veel nieuwe mensen kennen.
 • Je kunt verschillende trainingen volgen.

“Leuk te zien dat mijn leerling nu al op niveau A2 is gekomen. Daar heb ik bij kunnen helpen.”

Veelgestelde vragen

Vaak komen mensen er met handen en voeten en online vertaling wel uit. Soms is het ook makkelijk om het samen te doen, dan help je een duo. Het kan ook handig zijn: dan leren mensen een nieuwe taal sneller, juist omdat ze in hun eigen taal niet met je kunnen praten.

Met creativiteit en enthousiasme komen we een heel eind. Het belangrijkste is dat je iets wil betekenen voor medemensen die het moeilijk hebben. Wat je verder nodig hebt is dat je geduldig kunt zijn, en het leuk vindt om mensen iets te leren over de Nederlandse taal.

De opvanglocaties zijn op verschillende plekken: de Danubia (het schip aan de Keulsekade), Kanaalweg, Kanaalstraat, Belcampostraat in Leidsche Rijn en de Meern.