Als je altijd op je tenen hebt moeten lopen. – Een jaar pilot veilige lhbtiq+ plekken.

17 mei 2022

Bij de Tussenvoorziening zitten we volop in de voorbereidingen voor 4 juni: de Utrecht Pride. Wij zijn erbij met een boot. Onze boodschap is; ‘Iedereen onder de pannen!’ We willen voor iedereen een huis, een veilige plek, zinvolle dagbesteding, contacten en een sociaal netwerk. En voor iedereen bij de Tussenvoorziening de ruimte om zichzelf te zijn.

Blog door Maran van Scheppingen, beleidsmedewerker bij de Tussenvoorziening

Omdat we merkten dat met name lhbtiq+’ers in de opvang hun identiteit niet durven te laten zien, begonnen we ruim een jaar geleden met een pilot voor veilige overbruggingsplekken voor (dreigend) dak- en thuisloze lhbtiq+’ers. Best spannend, want: zouden mensen de weg naar ons weten te vinden? Hebben we genoeg kennis en kunde in huis om te bieden wat nodig is? Ik spreek begeleider Harry over de dagelijkse praktijk in het regenboogpand.

Wat gaat er in iemands hoofd om?

Harry werkte lange tijd in een tbs-kliniek en maakte in 2020 de overstap naar de Tussenvoorziening. Afgelopen najaar begon hij als begeleider in ons regenboogpand. “Ik had de e-learnings over betere ondersteuning van lhbtiq+’ers al gevolgd. Toen begeleider Freek vertrok, wilde ik hem wel opvolgen. Bij de tbs-kliniek waar ik voorheen werkte zat een transman op mijn afdeling. Toen al hield de vraag ‘wat gaat er in dat hoofd om?’ me steeds bezig. Ik wilde meer inzicht in de achtergronden krijgen. Nu ik met deze cliënten werk, krijg ik een beter beeld. We vangen mensen op met hele verschillende karakters, achtergronden en problemen, maar wat ze delen is belangrijker. Daarin vinden ze steun bij elkaar.”


Een dubbele portie

Harry bespeurt veel eenzaamheid onder de bewoners. Niet gek ook, vaak komen ze uit een familie waar ze niet werden begrepen of zelfs zijn verstoten. In het dagelijks leven krijgen ze nog steeds vaak met discriminatie te maken. Harry geeft aan dat de bewoners, naast hun vragen en worstelingen rond genderidentiteit, strugglen met zoveel meer, zoals een persoonlijkheidsstoornis, schulden, verstandelijke beperking. “En als je dan altijd op je tenen hebt moeten lopen, niet hebt kunnen vertellen hoe je je voelt…“Daar zit veel pijn achter. Dan heb je eigenlijk een dubbele portie ellende.”

Verder helpen

De bewoners van ons regenboogpand krijgen naast de ‘basis ondersteuning’ zoals hulp met financiën, dagbesteding en regelen van een woning of andere vervolgplek, ook een regenboogmaatje aangeboden. Niet iedereen is klaar voor een maatje of heeft er behoefte aan. Maar het hebben van een veilige plek en de contacten onderling doen al veel. “De bewoners kloppen bij elkaar aan, helpen elkaar en laten elkaar in hun waarde. Ze gaan samen ook een groentetuintje in de buurt maken. Ze voelen zich hier welkom en voelen zich geaccepteerd.”

 

Meer weten?

Lees verder