Miranda koos voor de Voiz Academie

23 november 2022

Ze wist het niet gelijk zeker, of ze de opleiding wilde doen. Toch begon Miranda (41) aan de Voiz Academie. Nu ze in het tweede jaar zit, is ze blij dat ze het gedaan heeft. “Dit is eindelijk een keuze voor míj.” Wat leerde Miranda tot nu toe? En waarom is deze opleiding bijzonder?

Vertel eens, hoe kwam je bij de Voiz Academie?

“In 2018 zat ik afgekeurd thuis, en daar werd ik niet blij van. Ik kan namelijk niet stilzitten. Daarom ben ik toen vrijwilligerswerk gaan doen bij DOCK. Ik werkte hier toen als gastvrouw achter de bar. Dat was fijn, want het paste goed bij mijn fysieke mogelijkheden. Al heel snel kreeg ik meer verantwoordelijkheid, ik deed heel veel en vond dat heel erg leuk. Toen zei een collega: ‘is die opleiding niet wat voor jou?’

 


En, was het wat?

“Ik dacht eerst wel: ‘Verdikkeme, weer de schoolbanken in, en in de boeken. Dan moet je weer van alles doen.’ Want ja, het blijven leraren he. 😜 Maar de groep helpt! Samen vind je wel je weg erin. We ondersteunen elkaar, helpen elkaar motiveren. Zo van ‘joh, we komen er wel doorheen’.

Elke donderdag is er school. De lesdag is van 9 tot 3. Eerst hebben we les van de facilitair docent. We hebben het nu over hospitality, en straks over persoonlijk profileren. Om half 12 hebben we even pauze, en daarna komt de volgende docent. Die geeft bijvoorbeeld Nederlands, rekenen, of digitale vaardigheden.

Iedereen van de opleiding heeft andere stageplekken. Zo werken er bijvoorbeeld mensen bij een hotel, bij de Tussenvoorziening, buurthuizen of bij de kringloop. Van alles!”

Voor wat voor mensen is deze opleiding?

“We zijn met een kleine groep, en iedereen heeft een eigen ervaring: de één is dakloos geweest, ander heeft verslavingen, een crimineel verleden, of psychische problemen. Dat soort dingen. Een kwetsbare groep, zou je kunnen zeggen. Maar dat is fijn, want daardoor ga je niet zo snel oordelen over een ander. Het zorgt ook voor een sterkere band. Je kunt heel veel tegen elkaar zeggen, en persoonlijke verhalen delen.

Mensen doen het heel goed op de ‘groepsvibe’. Toen er 2 klasgenoten bijvoorbeeld een opname hadden, hebben we hun een kaartje gestuurd. Een hart onder de riem. En nu zijn ze er gewoon weer bij. Dan hou je de verbinding met elkaar, dat is belangrijk.

Je leert ook met elkaar omgaan. Dat gaat niet altijd vanzelf. Er is bijvoorbeeld iemand voor wie het lastig is als we allemaal door elkaar heen praten, dus nu letten we daarop. Als ik in een andere klas zou gaan zitten, dan zou ik denken dat iedereen allemaal een ‘standaard’ leven heeft – dan kijk je toch heel anders tegen mensen aan.”

Wat heb jij persoonlijk aan de Voiz Academie?

“Door de groep heb ik geleerd om beter met het gedrag van anderen om te gaan. Je zit best een tijd met elkaar in de klas, dus je moet het met elkaar doen. Daardoor leer je wel. Bijvoorbeeld anders formuleren. En advies aannemen, dingen proberen.

En ik ben heel direct en eerlijk, maar ook wel heel amicaal. Daarin moet ik ook zoeken naar de balans. Niet iedereen zit daar altijd op te wachten, dat kun je echt niet altijd op je werk doen. Dat leer ik op de opleiding. Nou, dát is goud waard voor mij. En nou ja, ik heb ook praktische dingen geleerd: dat de t achter de d moet, bij wijze van spreken, bij de les Nederlands bijvoorbeeld.”

Had je twijfels vooraf?

“Ja, zeker. Ik heb 2 kinderen voor wie ik zorg, ik heb MS, ik doe veel dingen. Een best druk leven dus. En die kinderen zijn voor mij belangrijker dan wat dan ook. Ook dan een opleiding. Ik moest daar best even over nadenken, of het wel allemaal kon. Nu zijn we een jaar verder en ben ik heel blij dat ik het gedaan heb. Dit is een keuze voor MIJ.
Ze zeggen altijd: ‘als je niet goed bent voor jezelf, kun je ook niet goed zijn voor anderen.’ En zo is het ook. Ik wilde altijd maar zorgen voor iedereen. Nu ben ik bewuster geworden van mijn eigen energie en grenzen.

Aan mensen die twijfelen zou ik zeggen: gewoon doen! Ja, zo simpel ja. Het is een laagdrempelige opleiding. Schaam je niet voor je achtergrond, of voor wat je heb meegemaakt. Blijf gewoon jezelf. Er is niemand die oordeelt of je afwijst, we zijn gewoon normale mensen. Ga ervoor!”


Wat zie je voor je, in de toekomst?

“Ik ben nu sociaal beheerder bij Dock, en heb 2 keer een tijdelijk contract gehad toen anderen afwezig waren. Ik zou het leuk vinden om bij Dock te blijven werken, maar als het hier niet kan, dan ga ik ergens anders werken. Ik heb me nu zo veel ontwikkeld, en ik heb veel mensenkennis. Dus ik kan hier werken, maar dat kan ook ergens anders.

Hoe mooi is het? Dat wij, van de opleiding, dan straks allemaal gewoon lekker een baan hebben.”

 

Is de Voiz Academie ook iets voor jou?

De mbo-2 opleiding én het voortraject starten weer in januari. Je kunt je nu aanmelden.


Meld je aan