Lees voor
Budgetbeheer bij Stadsgeldbeheer - De Tussenvoorziening

Budgetbeheer bij Stadsgeldbeheer

Budgetbeheer bij Stadsgeldbeheer

De rekeningen betalen, uit de schulden blijven en genoeg geld overhouden voor de boodschappen. Het is niet voor iedereen even makkelijk. Stadsgeldbeheer neemt de administratie over zodat er overzicht en rust ontstaat. Dit noemen wij budgetbeheer.


Aanmelden


Meer over budgetbeheer

In budgetbeheer komen het inkomen en de toeslagen van de cliënt in beheer bij Stadsgeldbeheer. Wij openen een rekening voor de cliënt waarop de inkomsten worden gestort. Hiervan betalen wij de vaste lasten, zoals de huur, energie en zorgverzekering.

Overzicht en een budgetplan

De consulent van Stadsgeldbeheer kijkt of het inkomen op niveau is. Wij controleren of de toeslagen van de Belastingdienst kloppen. Als er overzicht is maken we samen met de cliënt een budgetplan. Hierin staat precies wat de cliënt per maand aan wie betaalt.

Leefgeld

De cliënt kan zelf niet bij de betaalrekening. Wel ontvangt hij of zij geld voor boodschappen en kleding. Dit heet leefgeld. Samen bekijken we hoeveel leefgeld iemand kan krijgen en hoe vaak. De meeste mensen kiezen voor wekelijks leefgeld.

Sparen

In budgetbeheer zorgen we dat de cliënt elke maand wat geld spaart. Bijvoorbeeld voor rekeningen die één keer per kwartaal of jaar komen zoals de aansprakelijkheidsverzekering. Ook sparen we voor leuke dingen die de cliënt graag wil, zoals een vakantie.

Schulden

Zijn er schulden? Samen met de cliënt zoeken we uit hoe hoog de schulden zijn. Wij nemen contact op met schuldeisers en maken afspraken over de aflossing. Lees hier meer over schuldhulpverlening.

"Nu kan ik verder."

Aanmelden voor een traject bij Stadsgeldbeheer

Aanmelden bij Stadsgeldbeheer gaat via het aanmeldformulier. Iemand kan zich zelf aanmelden, of een verwijzer kan een cliënt aanmelden. Onze hulp is gratis.

Eerst even overleg? Bel 030-230 29 87.


Cliënt aanmelden


Veelgestelde vragen over de trajecten

Nee, je kunt geen geld opnemen van de rekening bij Stadsgeldbeheer. Alleen de consulent kan rekeningen betalen en geld voor jou opnemen van deze rekening. Je kunt wel via een online systeem meekijken.

Dat verschilt per persoon. De hoogte van het leefgeld spreek je af met jouw consulent. Dat hangt af van het inkomen en de vaste lasten. De meeste mensen kiezen voor wekelijks leefgeld.


Hoe ik dakloos ben geworden? Heel simpel. Door mijn rekeningen niet te betalen. Ik had namelijk geen geld. Mijn bijstand was stopgezet.

Nu heb ik mijn leven weer op de rit. Mijn geldzaken lopen nog wel bij Stadsgeldbeheer. Over iets meer dan een half jaar ben ik schuldenvrij. Dan ga ik het huishoudboekje van de gemeente gebruiken voor mijn vaste lasten. De rest ga ik zelf doen. Verder heb ik nog een jaar hulp en ondersteuning van Buurtteam Overvecht. Ik ben heel blij met de hulp van Housing First en Stadsgeldbeheer. De letters SGB staan voor mij niet voor Stadsgeldbeheer, maar voor Super Goed Bezig!”

Lees het verhaal van Arlo