“Door een eigen plek kreeg ik meer vertrouwen en kon ik beter voor mezelf opkomen”
22 april 2024
Een succesvolle software ontwikkelen terwijl je dakloos bent, Baruch (36) uit Amersfoort kreeg het voor elkaar. De programmeur verbleef op de bank bij vrienden, in onderhuur en in kantoorpanden. Samen met zijn 2 katten. Nu heeft hij een woning op eigen naam en wordt zijn software in binnen- en buitenland gebruikt. “Je wil toch bezig blijven, van niks doen word je alleen maar depressief.”Dat Baruch veel verstand heeft van technologie, blijkt al bij de voordeur. Daarop pronkt een speciaal deurslot, dat hij met slechts een tik op zijn smart horloge ontgrendelt: “Ik houd wel van nieuwe snufjes!” Zijn kat zit onder de bank, geschrokken van het bezoek. “Mijn andere kat is onlangs overleden. Dat was zo’n grote rooie. Die kwam bezoekers altijd luid mauwend begroeten!”
Altijd onderweg
Met een kop koffie kijkt Baruch tevreden om zich heen. Sinds een paar jaar heeft hij een stuk minder zorgen. In 2017 stond de politie voor zijn deur voor het houden van wietplanten. Toen moest Baruch zijn huis uit. “Ik moest hoge boetes betalen aan mijn huurbaas. Mijn geld raakte op. Zo kwam ik op straat terecht.”
Dat was de start van een lange, onzekere periode. In die tijd begon Baruch ook met het bouwen aan een softwaresysteem. “Ik moest toch iéts doen” legt hij uit. Samen met zijn katten was hij continu onderweg. Hij verbleef bij vrienden op de bank, woonde stiekem in kantoorpanden en ging daarna in onderhuur bij zijn werkgever. Dat zorgde voor een scheve verhouding. “Er was eigenlijk geen onderscheid meer tussen mijn werk- en privéleven.” Gedurende die tijd kwam hij in contact met zijn moeder. Dankzij haar hulp kwam hij bij een straatadvocaat en de Tussenvoorziening.
Woning op eigen naam
“Ik was heel ongeorganiseerd door alle stress. Van huis uit heb ik niet heel goed meegekregen hoe ik voor mezelf moet zorgen.” Baruch kreeg begeleiding vanuit Housing First Amersfoort om weer structuur in zijn leven te brengen. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om hulp te accepteren en voegt toe: “Als je hulpverlening krijgt, wees dan open en eerlijk. Ze zijn er voor jou! Het heeft mij geholpen om dit traject goed te doorlopen.” Baruch kreeg ook een woning toegewezen. “Het zorgen voor mezelf ging toen een stuk beter. Ik zat niet meer de hele tijd met de angst dat ik weg moest. Daardoor kreeg ik meer vertrouwen en kon ik ook op mijn werk beter voor mezelf opkomen.”
Toen Baruch in zijn huidige woning terecht kwam, stond het contract nog op naam van de Tussenvoorziening. “Maar wel met de afspraak dat het na een paar jaar op mijn naam zou komen te staan,” legt hij uit. Nu is het na een lang proces en hard werken zo ver: hij huurt rechtstreeks van de woningcorporatie.
“De sleutel krijgen van dit huis was een belangrijk moment. Het voelt toch als een mijlpaal die behaald is."
Een huis vol katten
Op tafel pronkt een dikke, glanzende catalogus. Trots bladert Baruch naar de pagina met de advertentie van het bedrijf waar hij voor werkt: “In de afgelopen jaren heb ik, ondanks dat ik een tijd dakloos was, aan een mooi softwaresysteem voor in huis gewerkt. Dat wordt nu door veel mensen gebruikt.” Zijn hoop voor de toekomst? “Mijn eigen huis bezitten! Vanwege mijn werk zie ik veel bouwprojecten. Mijn droom is om ooit een keer een eigen huis te bouwen. Het liefst met ruimte voor een hele hoop katten! Of wasberen, daar ben ik ook fan van.” Hij grinnikt. “Die laatste zijn misschien niet zo handig. Maar hé, dromen mag altijd!”
Team Housing First Amersfoort
Housing First is een vorm van begeleid wonen waarbij de cliënt eerst een woning krijgt. Andere problemen, bijvoorbeeld rondom geld of sociale problemen, worden daarna samen met de begeleiding opgepakt. De woningen van Housing First liggen gewoon in de wijk. We werken samen met woningbouwcorporaties om passende woonruimte te vinden. Als de begeleiding ophoudt, kan de cliënt in de eigen woning blijven wonen. De Tussenvoorziening biedt deze vorm van begeleid wonen in Utrecht en Amersfoort.