Lees voor
Help je cliënt bij geldzorgen - De Tussenvoorziening

Help je cliënt bij geldzorgen

Help je cliënt bij geldzorgen

Veel cliënten in de maatschappelijke opvang en beschermd wonen hebben financiële problemen. Begeleid jij iemand met schulden? Kijk dan eens naar deze handige tools die ontwikkeld zijn door Stadsgeldbeheer. Bekijk ook de informatieve filmpjes en de checklijsten.





Handige tools van Stadsgeldbeheer

Planners en checklijsten

Onderstaande documenten helpen de cliënt om de geldzaken zelf te regelen:

  • Budgetplaatje. Voor overzicht over de inkomsten en uitgaven en hoeveel geld iemand overhoudt.
  • De financiële jaarplanner. Geheugensteuntje om tijdens het jaar te denken aan regelzaken. Bijvoorbeeld het aanpassen van de huurverhoging.
  • Het schuldenoverzicht. Hierin kun je vast een eerste aanzet maken van een overzicht, samen met je cliënt.

De Utrechtse Geldzoeker

Heeft je cliënt iets nodig waar geen geld voor is, en is er geen recht op een voorziening zoals bijzondere bijstand? Bekijk dan de Utrechtse Geldzoeker. Misschien dat een fonds een bijdrage kan leveren.

Budgetvaardig

De Tussenvoorziening is een partner in het stedelijke samenwerkingsverband Budgetvaardig. Budgetvaardig verzorgt trainingen en workshops voor hulpverleners, over geldstress, inkomen op niveau, en schulden. Bekijk de trainingen en workshops van Budgetvaardig.

Bekijk de informatiefilmpjes van Stadsgeldbeheer

Stadsgeldbeheer heeft informatieve filmpjes gemaakt over onderwerpen die relevant zijn voor cliënten. Ze zijn handig samen te kijken met je cliënt. Ter voorbereiding op een gesprek, of tijdens een traject ter verduidelijking. De filmpjes gaan over verschillende onderwerpen. Van schuldhulpverlening tot internetbankieren, en van de financiële jaarplanning tot het recht op toeslagen.

In deze film leggen we uit hoe je je inkomsten en uitgaven beheert met behulp van een budgetoverzicht.

Het budgetplaatje kun je hier ook zelf downloaden en gebruiken.

Bij budgetbeheer gaat het vaak over leefgeld. Wat is dat eigenlijk en wat moet je er mee betalen?

Sparen is belangrijk om financiële tegenvallers op te vangen of om later iets duurs te kunnen aanschaffen. Maar sparen, hoe doe je dat?

In deze film staan tips om je inkomsten en uitgaven te beheren. Als je iedere maand iets doet, heb je het hele jaar overzicht.

De financiële jaarplanner kun je ook downloaden en gebruiken.

Bankieren via internet is snel en veilig, maar ook best moeilijk. In deze film wordt het uitgelegd.

Mensen met weinig inkomen hebben meestal recht op toeslagen. Bekijk welke toeslagen er zijn en hoe ze kunnen worden aangevraagd.

Mensen die dakloos zijn hebben veel te regelen. Een inschrijving bij de gemeente, een daklozenuitkering, een zorgverzekering, een DigiD en nog meer. Gelukkig is er hulp. Hieronder wordt het uitgelegd.

Wie een pakket krijgt van de voedselbank krijgt ook altijd ondersteuning bij het weer op orde krijgen van de financiën. In deze film leggen we uit hoe dat werkt.

Als je in geldbeheer bent geweest is het behoorlijk spannend om zelf je financiën weer te beheren. Gelukkig sta je er niet alleen voor.

Wat is een schuldenregeling? Hoe lang duurt zo’n regeling en wat gebeurt er als een schuldenregeling wordt getroffen? Consulent Martijn vertelt het allemaal.

Wat is Rechterlijke Schuldhulpverlening? Wat gebeurt er in de rechtszaal? Consulent Anya vertelt er op locatie in de rechtbank alles over.

In deze film leggen we uit hoe inkomensbeheer je rust geeft in een moeilijke financiële situatie.

Contact opnemen met Stadsgeldbeheer kan telefonisch en via mail. Op afspraak kun je ook langskomen.

Het is best spannend om voor de eerste keer naar Stadsgeldbeheer te gaan. In deze film laten we zien hoe dat gaat.

Gebruik de checklijsten bij ingrijpende gebeurtenissen

Bij ingrijpende gebeurtenissen komen er ineens heel veel zaken op iemand af. Ook voor de administratie. Deze lijsten helpen je om met de cliënt een overzicht te maken van wat er moet gebeuren.

Veelgestelde vragen van hulpverleners

Dan volgt er een aanmeldgesprek. In de filmpjes van Stadsgeldbeheer kun je zien hoe zo’n gesprek eruit ziet.

 

Aanmelden bij Stadsgeldbeheer gaat via het aanmeldformulier.

 

Meld je aan bij Budgetvaardig. Hier kun je trainingen en workshops volgen die jou helpen je cliënt zo goed mogelijk te begeleiden bij zijn financiële problemen.